Ministerul Tineretului si Sportului isi propune reducerea somajului in randul tinerilor cu varste intre 15-24 de ani

 

Ministerul Tineretului si Sportului isi propune ca prin implementarea strategiei nationale pentru tineret – document programatic aflat in dezbatere – sa reduca somajul in randul tinerilor cu varste intre 15-24 de ani de la 22,7% la sub 20% pentru perioada 2014-2020, a declarat Cristian Cosmin, secretar de stat pe probleme de tineret in cadrul MTS din partea conservatorilor, duminica in cadrul unei conferinte de presa a PC.

ministerul tineretului si sportului“Anul acesta, dupa 12 ani, am lansat in dezbatere publica strategia nationala in domeniul tineretului pentru perioada 2014-2020, unde ne propunem sa avem o absorbtie cat mai buna a fondurilor europene dedicate acestui domeniu, al tineretului. Mentionez ca de foarte mult timp, de 12 ani, Romania nu a mai avut o strategie in acest domeniu, lucru care s-a simtit si acest domeniu a fost lasat de catre guvernarile precedente intr-o oarecare umbra. Ne propunem sa ridicam foarte mult aceasta activitate de tineret, sa identificam problemele cu care se confrunta tinerii si sa realizam pe baza acestei strategii un plan national de actiune pentru tineret, precum si planuri sectoriale. O strategie interministeriala in asa fel incat tinerii sa beneficieze de sprijinul tuturor ministerelor implicate in problemele de tineret si nu doar in ale ministerului Tineretului si Sportului”, a declarat secretarul de stat Cristian Cosmin.

Intrebat care ar fi principalele directii ale viitoarei strategii nationale pentru tineret, secretarul de stat in MTS a precizat ca modelul ales este “cel european, de bune practici”.

„Avem patru piloni importanti pe aceasta strategie: cultura si educatie nonformala, munca si antreprenoriat, participare si voluntariat si sanatate, sport si recreere. În mijlocul acestor patru piloni importanti se afla incluziunea sociala. Ne dorim ca prin aceasta strategie sa reducem, în primul rând, somajul în rândul tinerilor care, cel putin pe segmentul cel mai afectat, si aici ma refer la 15-24 de ani, în România este undeva la 22,7%. Este într-o usoara scadere, dar este în media europeana, media europeana fiind undeva la 24%. Si încercam ca prin aceasta strategie si printr-o coordonare foarte buna intersectoriala sa reducem somajul undeva la sub 20%, cel putin în cazul acestei categorii de vârsta”, a afirmat secretarul de stat în MTS.

Despre o estimare a fondurilor europene care ar urma sa fie atrase în perioada 2014-2020 pentru programe aferente strategiei destinate tinerilor, Cristian Cosmin a precizat ca în discutie la nivelul UE se afla programul Erasmus plus sau Erasmus for all.

„Înca se discuta la nivelul Uniunii Europene si, din câte stiu eu, fondurile dedicate tineretului pe urmatoarea perioada de programare vor fi undeva în jur de patru miliarde de euro, per total. De aici, în functie si de cum ne miscam, vom putea absorbi o suma mai mare sau mai mica”, a mai declarat secretarul de stat în MTS.(A-autor:Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie