Grupul Bunge va fi detronat din pozitia celui mai mare producator national de uleiuri

 

Marii traderi internationali de cereale se bat pe brandurile românesti. Expur, filiala Sofiproteol, va prelua probabil Argus de la SIF Oltenia si Florin Pogonaru, detronând Bunge din pozitia celui mai mare producator national de uleiuri.

ulei floarea soareluiDin 23 septembrie 2013, SIF Oltenia va începe oferta publica obligatorie de preluare a ultimului mare producator de ulei comestibil, Argus Constanta, la un pret de 2,4 lei/actiune. SIF5 ar trebui sa dea peste 38 de milioane de lei, pe pachetul de 44,3% din actiunile UARG.

Oferta va dura pâna la 11 octombrie si se va derula prin casa de brokeraj a SIF Oltenia, Voltinvest. Argus Constanta (UARG) este evaluata la peste 87 mil. lei pe Bursa de Valori. Surse din piata ne-au declarat ca, dupa derularea ofertei publice, se va finaliza vânzarea producatorului de ulei Argus. Potrivit acestora, Argus va fi preluat de Expur, filiala a Sofiproteol, trader international de cereale. Expur a mai achizitionat si fabrica de ulei de la Podari (în apropiere de Craiova), care produce renumitele marci Untdelemn de la Bunica si Olpo.

Miza tranzactiei: acces în portul Isaccea

Foarte probabil, însa, nu fabrica de ulei este miza acestei tranzactii, ci societatea Comcereal Tulcea, la care Argus Constanta detine 66,75% din actiuni. Mai exact, unul din cele sapte puncte de lucru ale Comcereal, cel din portul Isaccea, cu o capacitate de depozitare de 3.000 de tone, dotat cu echipament pentru încarcat-descarcat cereale. Cu ajutorul acestuia, traderul international de cereale Sofiproteol, cu afaceri de 7,3 mld. euro în 2012, îsi va cumpara iesire la mare prin fluviul Dunarea, evitând Constanta, port mai scump si mai aglomerat decât Isaccea.

Totusi, odata cu achizitia producatorului de ulei Argus, topul national al producatorilor de ulei se schimba. Locul întâi, ocupat în prezent de Bunge România, producatorul uleiului Floriol, este puternic amenintat de Expur, care la începutul anului a achizitionat marcile Bunica, iar acum se pregateste sa preia si brandul Argus.

Expur este, totodata, si unul dintre principalii producatori de biodiesel, prin cealalta divizie a grupului, Dister Industries, si prin fabricile de ulei de la Urziceni si Slobozia. De altfel, Sofiproteol este cel mai mare producator de biodiesel din Europa.

Pe piata locala a uleiului de floarea- soarelui Expur si-a disputat suprematia, în 2012, cu doi giganti multinationali, Bunge si Cargill, dar si cu doua importante companii ale unor investitori locali, Argus Constanta si Prutul Galati. Prin retragerea Cargill din aceasta activitate, ramân patru concurenti importanti care îsi disputa o piata a uleiului estimata la 300 milioane euro si aproximativ 250 de mii de tone anual, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica Economica.

Grupul Bunge a derulat, în 2012, afaceri totale nete de 1,13 miliarde de lei (aproximativ 255 milioane de euro) din activitati de intermediere în comertul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime si cu semifabricate. La nivel mondial, grupul Bunge a avut afaceri nete de aproximativ 65 de miliarde de dolari.

300 de milioane de euro este estimarea pentru piata uleiului si 250 de mii de tone anual, potrivit datelor Institutului National de Statistica Economica. Gabriela Tinteanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie