Cele mai mari probleme ale IMM-urilor – opinii

 

Nu cred ca prioritatea sunt masurile speciale doar pentru IMM, ci masurile generale pentru economia României: birocratie mai putina la nivelul tuturor institutiilor statului, abordare mai flexibila a procesului de creditare din partea bancilor comerciale, flexibilizarea prevederilor aplicabile pietei muncii, reducerea poverii fiscale, legislatie mai clara si mai predictibila. Degeaba gândim programe speciale pentru IMM daca nu rezolvam problemele macro – nu zic ca programele pentru IMM nu sunt utile, dar efectele vor fi limitate fara rezolvarea marilor probleme.

imm-uriRazvan Pasol, director general, SSIF, Intercapital Invest SA

Consider ca o reforma fiscala masiva, în special pentru veniturile persoanelor, este un lucru foarte important pentru dezvoltarea economica în general, nu doar pentru.IMM. Sistemul prezent este complicat, cel putin în materie de fiscalizare a veniturilor personale. Din pacate, reformele implica o perioada de „dezechilibru“ bugetar asumat pâna când beneficiile transparentei încep sa depaseasca pierderile din reducerea de fiscalitate. Ca atare, e greu de crezut ca ar fi realizabil.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct, Tradeville

Foarte multe companii sunt furnizori ai statului si nu îsi încaseaza facturile de la acesta sau se vad cu ele blocate pe o perioada nedeterminata. În schimb, pentru neplata TVA sau a impozitului pe profit (din aceleasi facturi neîncasate) Ministerul Finantelor executa aceste IMM-uri. Pe de alta parte, exista companii care au de încasat bani de la companiile care lucreaza cu statul si care intra astfel într-un lant vicios extins.

Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere Unicredit Tiriac Bank

În perioada de criza în care înca ne aflam, IMM-urile au nevoie sa aduca un mare plus de valoare clientilor lor, sa uite mediocritatea si sa livreze excelenta. Trebuie sa anticipeze cât mai bine nevoile clientului si sa aiba o viteza de reactie buna. Trebuie sa depasim relatia client-furnizor în mediul IMM.

Cristi Cozic, country manager, Entersoft Romania

Principala problema este cea legata de finantare.
Clientii IMM sunt primii afectati.
Tocmai cei care sunt primii formatori de locuri de munca. Este nevoie de conceperea mai multor scheme dedicate garantarii si finantarii.

Radu Craciun, director investitii, Eureko pensii

Cel mai important consiliul de sfatuitori pentru un IMM e cel al clientilor, e piata pe care te adresezi. Stai de vorba regulat cu clientii actuali si cu cei potentiali despre nevoile lor, despre îmbunatatirile pe care le vad, despre valoarea în plus pe care le-o poti aduce sau chiar despre problemele si ideile tale! Afla de la cei care nu îti mai sunt clienti de ce nu mai revin!

Florin Talpes, CEO Bitdefender

capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie