Autoritatea de Supraveghere Financiara a blocat fondurile de pensii private sa faca tranzactii cu actiuni, pentru inventarierea portofoliilor
Bratul de pensii private din Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis sa blocheze fondurile de pensii private sa faca tranzactii cu actiuni, vineri si astazi, pentru inventarierea portofoliilor, dupa ce ziarul BURSA a publicat joi, ca prioritate absoluta în presa, stirea ca sefului IFC, Ana Maria Mihaescu, i-au fost furate actiuni în valoare de 200.000 de euro.
Ulterior, informatia din BURSA fost preluata de alte ziare.
Desi vicepresedintele ASF pentru pensii private Ion Giurescu face o legatura între relatarea în presa a cazului de furt si oprirea tranzactiilor fondurilor de pensii, explicatiile vagi ale Autoritatii lasa loc de interpretari.
Unele surse sustin ca masura surpriza a ASF este independenta de cazul Ana Maria Mihaescu, dar nu precizeaza vreun alt motiv.
Departamentul de comunicare al ASF bate saua pe faptul ca masura este una de preventie, însa nu explica ce a determinat aceasta brusca atitudine grijulie.
„Da, este o masura fara precedent, cu caracter preventiv. ASF, care a luat aceasta decizie în baza legislatiei de functionare, doreste sa se asigure ca fondurile de pensii au, o data în plus, siguranta detinerii actiunilor raportate în portofoliu”, ne-au transmis reprezentantii Autoritatii.
Tot ei, însa, ne-au mai spus si ca, „potrivit reglementarilor, actiunile din portofoliul fondurilor de pensii sunt în custodia unei banci, care verifica în fiecare zi daca actiunile raportate de fonduri exista în portofoliu si certifica zilnic daca valoarea raportata de fond este corecta”.
Astfel ca, daca totul este super verificat zilnic, care mai este logica masurii preventive?
Si daca verificarea poate fi facuta zilnic, atunci de ce este nevoie de doua zile?!
Si înca: daca poate adopta astfel de „masuri preventive”, fara nici un motiv, atunci ce împiedica ASF sa blocheze tranzanctiile din doua-n doua zile si sa o tina tot într-un inventar?!
Astfel, ASF ar obtine supravegherea perfecta.
Mai multi actori ai pietei au fost contrariati vineri de hotarârea ASF, unii considerând-o ilogica, ridicola si de natura sa stârneasca neîncrederea în rândul investitorilor.
Disjunctia dintre cazul furtului de actiuni ale Anei Maria Mihaescu si cazul verificarii detinerilor de actiuni ale fondurilor de pensii nu poate fi facuta, asa cum si-ar dori ASF, cât timp nu precizeaza motivul concret în virtutea caruia a adoptat decizia verificarii.
Pentru ca, daca legea este respectata în toate articulatiile sale, atunci nesiguranta privitoare la integritatea portofoliilor fondurilor de pensii nu poate fi generata decât de suspiciunea asupra corectitudinii serviciilor Depozitarului Central.
De fapt, fondurile de pensii sunt obligate sa aiba un depozitar, în lege, nefiind folosit cuvântul „custode”, prezent în explicatiile furnizate de ASF; dar, bancile depozitar nu depoziteaza actiunile – actiunile ramân sa fie depozitate în Depozitarul central – ci mentin evidenta detinerilor clientului, ca tert care certifica rezultatele administrarii fondurilor, prevenind fraudele de tip FNI (acolo, administratorul fondului si-a tinut singur evidenta si a facut ce a vrut el, infractiune tolerata de CNVM- ul lui Stefan Boboc, cu un rezultat apocaliptic).
În practica, contractele cu banca depozitar prevad si serviciul de custode, din care întelegem ca Depozitarul Central nu poate afla care este proprietarul final al actiunilor depozitate, la el figurând doar custodele, drept detinator (actiunile devin anonime, din perspectiva Depozitarului).
Din aceasta cauza, apar alte doua puncte din care pot fi initiate atentate asupra integritatii portofoliilor fondurilor de pensii – casele de brokeraj si custozii însisi.
Autoritatea si-a luat doua zile pentru „inventar” si a blocat tranzactiile, exact ca la o alimentara.
„Într-un demers preventiv si pentru siguranta participantilor la fondurile de pensii, ASF doreste sa afle din partea fondurilor de pensii daca la data de 23 septembrie 2013 acestea au certitudinea asupra detinerilor”, ne-au mai transmis reprezentantii ASF.
Da, haos.
Furtul actiunilor doamnei Ana Maria Mihaescu a avut loc la începutul anului, iar ASF a luat cunostinta de caz prin luna aprilie, daca nu chiar mai devreme.
De ce sare din baie ASF, abia acum?!
Pentru ca de abia acum cazul a fost adus la cunostinta publicului de BURSA ?
În cazul acesta, ne cerem scuze ca, desi am fost primii din mass media care au relatat cazul, am fost, totusi, într-atât de lenti; n-am stiut ca fara noi ASF nu-si poate face treaba.
Singura situatie prin care ASF ar putea scapa de penibil ar fi ca, într-adevar, masura „preventiva” de verificare a integritatii portofoliilor fondurilor de investitii sa fie doar o coincidenta cu publicarea stirii despre furturile de actiuni.
Ceea ce nu excludem.
Doar ca e cam improbabil.
Citeste articolul integral pe bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!