Angela Merkel – castigatoarea alegerilor legislative din Germania – rezultate partiale

 

Cancelarul german Angela Merkel a obtinut o victorie triumfala în alegerile legislative de duminica, partidul sau conservator (CDU/CSU) însumând 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale partiale.

angela merkelAliatul sau liberal (FPD) este dat afara din Bundestag pentru prima data în istoria republicii de dupa unificare, din cauza ca nu a atins pragul de 5% (4,8%), iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care Merkel urmeaza sa discute formarea unei „mari coalitii” a obtinut 25,7% din voturi.

Verzii au înregistrat o scadere sensibila, cu 8,3% din voturile exprimate (cu 2,3 puncte procentuale mai putin ca la alegerile precedente), iar Die Linke (stânga radicala) a scazut cu 3,3 puncte procentuale, la 8,6%.

O noua miscare antieuro, Alternative für Deutschland (AfD), creata în primavara, a atins 4,7%, sub pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentata în Camera inferiioara a Parlamentului german.

Prezenta la urne a fost de 71,5%, un pic mai buna decât cele 70,8% din 2009, un record de slaba participare. Valentin Vidu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie