Rusii de la Gazprom, spun ca vor plati dublu fata de cea mai buna oferta concurenta pe care o va primi statul roman pentru Oltchim

 

Compania Oil Gas Trade, în spatele careia se vehiculeaza ca ar fi Gazprom, pare cea mai hotarâta sa cumpere combinatul chimic vâlcean. Rusii pluseaza în stil mare: spun ca vor plati dublu fata de cea mai buna oferta concurenta pe care o va primi statul român.

Oltchim fabricaDupa ce autoritatile au anuntat ca vor curata Oltchim de datorii, compania a devenit o tinta si mai interesanta pentru aspirantii la statutul de actionar majoritar al celui mai mare combinat chimic din regiune. Acestia par a fi în primul rând rusii.

Este vorba despre cei de la compania Oil Gas Trade, o companie obscura, în spatele careia se vehiculeaza ca s-ar afla Gazprom, dar si despre reprezentantii bancii de investitii VTB Capital, controlata de statul rus.

Cu banii pe masa

Cei dintâi par deocamdata favoriti în cursa, întrucât au facut cea mai ofensiva oferta. Potrivit surselor EVZ, ei s-au declarat dispusi sa ofere avans pentru finantarea activitatii curente a Oltchim suma de 50 de milioane de euro, imediat ce compania curatata de datorii, Oltchim SPV, va fi înfiintata. „În câteva zile, au zis, vor da drumul la bani”, au mentionat sursele.

Pentru Oltchim, rusii spun ca „vor da dublu fata de cea mai buna oferta de preluare, bani pe care îi varsa imediat”, au adaugat sursele mentionate. Suma s-ar învârti, potrivit discutiilor preliminare, la circa 200 milioane de euro.

De altfel, singura oferta concurenta, tot verbala, este de 100 milioane de euro si a venit de la actionarul minoritar PCC, care s-a înscris în cursa alaturi de fondul de investitii israelian „Fortissimo Capital”. Banii ar urma sa fie livrati însa în decurs de doi ani de la preluarea combinatului. Ei ar mai da 50 de milioane de euro pentru finantarea activitatii Oltchim în primul an. „PCC pune în joc de fapt doar 50 de milioane de euro, pentru ca practic cele 100 milioane euro le-ar strânge din beneficiile de la Oltchim”, au explicat sursele EVZ.

Ceilalti rusi interesati, de la VTB Capital, au fost pâna acum doar în discutii de tatonare la Ministerul Economiei.

Autoritatile se grabesc sa rezolve problema de la Oltchim pentru a nu intra în iarna cu o companie fara capital de lucru si cu salarii restante catre angajati. Pâna la finele lunii, ar urma sa fie gata Oltchim SPV, care va prelua de la actuala companie activele, dar nu si datoriile de circa 793 milioane euro. „Noul” Oltchim a fost evaluat de firma Winterhill la 274 milioane euro. Pe de alta parte, numai în partea de petrochimie de la Arpechim, cumparata în 2009 de la OMV Petrom, Oltchim a investit 106 milioane euro.

Planurile de extindere ale Gazprom

Arpechim si Oltchim au fost create sa functioneze împreuna, însa rafinaria de la Pitesti, a treia ca marime din tara, a fost închisa în 2011 de Petrom. Acum, Gazprom, prin Oil Gas Trade, vrea sa cumpere si Arpechim la pachet cu Oltchim.

„Rusii vor sa ia si rafinaria. Cu petrolul adus de ei, vor sa faca pe lânga carburanti si materii prime pentru petrochimie. Acesta ar fi sistemul complet de integrare”, au explicat sursele noastre. De alt fel, grupul Gazprom a intrat la finele anului trecut pe piata locala de distributie a carburantilor. Grupul detine deja zece benzinarii, iar la finele lui 2015 vrea sa ajunga la 120 de statii, ceea ce l-ar face al cincilea jucator ca marime din piata.

În plus, rusii vor sa cumpere de la compania de stat Conpet si conducta de transport al titeiului de la Marea Neagra la Pitesti. De aici, oleoductul ar urma sa fie prelungit pâna în Serbia, unde Gazprom are rafinarii. Teodora Cimpoi, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie