Omul de afaceri, Valer Blidar, a inceput fabricarea unui tren electric, „de ultima generatie”

 

Ceva cu totul nou, care sa revitaliezeze productia si sa acopere mai multe segmente în industria feroviara. Este ceea ce si-a dorit unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din România.

Valer Blidar

Valer Blidar

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori Arad, este încrezator în 2013 si, dupa cum spunea într-un interviu anterior pentru Capital, se asteapta ca afacerile sa creasca de cinci ori fara de 2012, pâna la aproape 60 milioane de euro. În acest context, omul de afaceri s-a implicat în dezvoltarea mai multor proiecte, în paralel cu atragerea unor clienti nou din afara.

Unul dintre aceste noi proiecte se refera la un tren electric. ”Am început fabricarea unui tren electric, modern, de ultima generatie. Pentru proiectarea lui am colaborat cu firme din strainatate”, a spus Valer Blidar, fara a intra în amanunte.

Tot anul acesta, o alta companie româneasca si-a declarat intentia de a construi un tren pentru calatori. Este vorba despre Softronic din Craiova, constructo­rul primei locomotive ro­mânesti de dupa revolutie.

Ion Gîrnita, director general al companiei, a declarat pentru Capital ca, în primavara anului viitor, va iesi în piata cu acest tren, la care se lucreaza deja.  „Va fi un tren cu patru vagoane, pentru transport calatori, un fel de sageata albastra electrica. Acum, se afla în faza de montaj, este un prototip. Urmeaza sa-l omologam cu Autoritatea Feroviara“, spunea acesta.

Pretul de vânzare va fi de aproximativ 5 milioane de euro, chiar daca investitia totala în acest proiect, care include si brevetul de inventie ajunge la o valoare aproape dubla. Gîrnita a mai spus ca vor merge cu acest tren la expozitii si licitatii peste tot în Europa. Ilinca Pop, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie