Sanctiunile din noua legislatie rutiera au fost modificate fata de proiectul de act normativ initial
Sanctiunile din noua legislatie rutiera au fost modificate substantial fata de proiectul de act normativ initial, cea mai mare amenda fiind stabilita la 9.600 lei, fata de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, dupa un accident grav, urmând sa vizeze o perioada de cel mult doi ani, fata de cinci.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat publicitatii, vineri, proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, în forma revizuita în urma dezbaterii publice.
Practic, forma revizuita, facuta publica la noua zile dupa cea initiala, include sanctiuni sensibil mai mici decât cele din prima varianta a proiectului.
De pilda, la articolul dedicat claselor de sanctiuni, cele prevazute la clasa a VI-a sunt acum între 51 si 120 de puncte de amenda, ceea ce înseamna ca un sofer va fi obligat sa scoata din buzunar pâna la 9.600 de lei. În forma initiala a proiectului de act normativ, cea mai severa clasa de sanctiuni era între 125 si 200 de puncte de amenda, respectiv o suma maxima de 16.000 de lei.
Sanctiuni mai blânde decât cele din prima forma a ordonantei sunt si cele de suspendare a carnetului în cazul unor accidente grave.
Astfel, unul dintre noile articole prevede ca suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune „pentru o perioada de doi ani în cazul accidentului de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala sau decesul unei persoane daca norma de circulatie încalcata este conducerea sub influenta bauturilor alcoolice a unui autovehicul, conducerea unui autovehicul pe una din caile autostrazii în sens opus celui în care se desfasoara în mod normal circulatia sau în care se desfasoara în mod normal, depasirea de catre conducatorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus sau nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferata, atunci când instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a dispus neînceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, încetarea urmaririi penale, achitarea, ori încetarea procesului penal, pentru una din urmatoarele situatii: lipseste plîngerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea în miscare a actiunii penale, a fost retrasa plîngerea prealabila ori partile s-au împacat ori a fost înlocuita raspunderea penala”.
În prima forma a proiectului, cea mai aspra sanctiune de acest fel era suspendarea carnetului pentru cinci ani, „în cazul accidentului de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala sau decesul unei persoane daca regula de circulatie încalcata este conducerea sub influenta bauturilor alcoolice a unui autovehicul, atunci când instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a dispus neînceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, încetarea urmaririi penale, achitarea ori încetarea procesului penal cu aplicarea unei sanctiuni administrative”.
Din noua forma a proiectului a fost scoasa si sanctionarea cu amenda din clasa a VI-a plus suspendarea permisului pentru doi ani în cazul soferilor care trec pe rosu.
Conform noului proiect, nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului va fi sanctionata gradual, în functie de gravitatea consecintelor, începând cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile si de la 6 la 8 puncte amenda. mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!