Reglementarea activitatii judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate – Propunerile CSM

 

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca se impun reglementarea în mod clar si distinct a institutiei judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, precum si sesizarea Ministerului Justitiei cu aspectele aflate în competenta acestuia.

csmSectia pentru judecatori a aprobat, joi, Raportul Inspectiei Judiciare privind respectarea dispozitiilor legale de catre judecatorii delegati cu executarea pedepselor, urmând ca acesta sa fie comunicat curtilor de apel si acestor magistrati.

Sectia considera ca se impune reglementarea în mod clar si distinct a naturii activitatii acestor judecatori, ca având caracter administrativ-jurisdictional, în cuprinsul unui Regulament distinct, respectiv Regulamentul de organizare a activitatii judecatorului de supraveghere a privarii de libertate.

De asemenea, a aprobat mai multe propuneri privind reglementarea activitatii acestuia, ca o premisa pentru realizarea unor bune practici referitoare la exercitarea atributiilor în mod unitar, printre acestea fiind informatizarea evidentelor judecatorului delegat, modalitatea de înregistrare a cererilor si a obligativitatii formarii dosarelor numai în cazul în care urmeaza a se pronunta o încheiere, stabilirea registrelor, condicilor si mapelor ce trebuie pastrate, stabilirea circuitului dosarelor restituite de la instanta de judecata.

CSM considera necesara sesizarea MJ cu propuneri de modificare si completare a Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si a Regulamentului pentru: interventie legislativa referitoare la reglementarea cazurilor în care, dupa stabilirea unui regim de detentie, au intervenit modificari în situatia juridica a condamnatului (contopiri, rejudecari etc.); instituirea posibilitatii judecatorului delegat de a emite dispozitii în sarcina conducerii administratiei penitenciarului; înlaturarea inadvertentei normative din art. 26 din Legea nr. 275/2006, în sensul punerii în acord a dispozitiilor legale referitoare la termenul în care comisia de individualizare a regimului de executare a pedepsei si, respectiv, judecatorul delegat, stabilesc reexaminarea persoanei private de libertate de catre comisie, în cazul neîndeplinirii conditiilor pentru schimbarea regimului sau de executare; modificarea art. 36 alin. 4 din Legea nr. 275/2006, în sensul ca declaratia de iesire din refuz de hrana a persoanelor private de libertate sa poata fi data si în fata reprezentantilor penitenciarului; stabilirea unei proceduri prealabile înregistrarii refuzului de hrana pentru preîntâmpinarea exercitarii, în mod abuziv, a acestei forme de protest.

Propunerile CSM mai vizeaza modificarea termenului de 3 zile pentru solutionarea plângerilor formulate împotriva hotarârilor comisiei de disciplina, termen apreciat, în mod unanim, de catre judecatorii delegati, ca fiind insuficient, extinderea efectului suspensiv al introducerii plângerii cu privire la toate sanctiunile disciplinare aplicate, deoarece pot exista situatii în care durata solutionarii plângerii (inclusiv în fata instantei) face ineficienta solutia dispusa de catre judecatorul delegat sau de catre instanta de judecata, în conditiile în care sanctiunea disciplinara a fost executata, precum si modificarea art. 71 alin.7 din lege, în sensul ca sanctiunea disciplinara a izolarii sa se faca numai cu avizul medicului, dat atât la momentul aplicarii sanctiunii, cât si la momentul punerii acesteia în executare, în conditiile în care procedura solutionarii plângerii si a eventualei contestatii poate fi de lunga durata, iar starea de sanatate a persoanei private de libertate se poate modifica în acest interval de timp.

Alte masuri vizeaza stabilirea modalitatii de desemnare a judecatorilor delegati si a înlocuitorilor acestora, apreciind ca este oportuna desemnarea de catre presedintele curtii de apel a aceluiasi judecator pentru o perioada mai lunga de timp.

CSM a apreciat ca se impune sesizarea MJ în vederea asigurarii spatiilor si dotarilor corespunzatoare de catre conducerile penitenciarelor, respectiv alocarea unor sume cu destinatie speciala în vederea desfasurarii în conditii corespunzatoare a activitatii judecatorului delegat, tinând cont ca, în cele mai multe situatii verificate, activitatea acestuia a fost îngreunata de lipsa materialelor consumabile ori de uzura echipamentelor IT. AGERPRES/(AS—autor: Madalina Cochinescu, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie