Legea retrocedarilor, ajustata din nou
Autoritatile statului au decis, din nou, sa modifice legea restituirii imobilelor preluate abuziv de regimul comunist, prin adoptarea unui nou act normativ pe care Parlamentul îl va vota în perioada urmatoare.
Un nou proiect de lege a trecut de Guvern, în conditiile în care Executivul îsi asumase raspunderea pentru legea care includea modalitatea de despagubire „pe puncte”, în luna mai.
Potrivit lui George Baesu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii, initiativa legislativa este binevenita, în contextul în care poate clarifica si chiar îmbunatati anumite aspecte ale legii 165/2013.
Alte surse sustin, însa, ca noile modificari reprezinta rezultatul lobby-ului facut de oficialii americani în favoarea minoritatilor si cultelor religioase, mai ales în sprijinul Bisericii Greco-Catolice.
Înainte sa plece în vacanta de vara, douazeci de congresmeni americani – 13 republicani si 7 democrati – i-au cerut secretarului de stat John Kerry sa protesteze fata de Legea restituirilor pe care si-a asumat raspunderea Guvernul Ponta. Parlamentarii americani îi mai solicitau lui Kerry sa faca presiuni asupra Executivului român sa grabeasca restituirile catre Biserca Greco-Catolica.
Departamentul de Stat al SUA le-a raspuns, subliniind ca Washingtonul trateaza problema restituirii proprietatilor Bisericii Greco Catolice confiscate în România dupa 1945 ca „o prioritate a Administratiei”.
Potrivit lui George Baesu, initial, s-a dorit ca noul act normativ sa fie o ordonanta de guvern, însa, ulterior s-a decis sa ia forma unui proiect de lege propriu-zis. Acesta a fost aprobat de Guvern, urmând ca în perioada urmatoare sa ajunga în Parlament.
Preseditele ANRP ne-a mai spus: „Schimbarile care au fost aduse legii nu sunt radicale, având menirea sa îmbunatateasca cadrul legal al procesului de restituire si despagubire a fostilor proprietari carora le-au fost preluate imobilele sau terenurile în mod abuziv de catre regimul comunist. Au existat numeroase cereri venite chiar din partea autoritatilor locale, care ne-au semnalat faptul ca se mai pot face despagubiri în natura, mai ales ca exista teren intravilan care mai poate fi restituit celor carora, initial, li se oferise de fapt despagubire prin puncte”.
Potrivit declaratiilor lui George Baesu, scopul final al acestei noi legi este sa o clarifice pe cea adoptata de Parlament în luna mai (Legea 165/2013).
„Prin modificarile aduse legii, vom putea, în ultima instanta, sa acordam mai multe despagubiri în natura, în temeiul Legii 10, aspect care va multumi, în mod cert, pe multi dintre fostii expropriati din vechiul regim”, a conchis George Baesu.
Potrivit noului act normativ, în situatia în care restituirea în natura a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist nu mai este posibila, masurile reparatorii care se pot acorda sunt compensarea cu bunuri oferite în echivalent de entitatea învestita cu solutionarea cererii formulate în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 -22 decembrie 1989.
Totodata, conform noii initiative legislative, în cazul în care prin documentele existente în dosarul de despagubire nu se pot stabili amplasamentul sau caracteristicile tehnice ale imobilului care face obiectul cererii, evaluarea se va face prin aplicarea valorii minime pentru zona sau categoria de imobil prevazuta de grila notariala pentru localitatea respectiva.
Totodata, actul normativ mai prevede ca la conducerea comisiei locale pentru inventarierea terenurilor sa fie numit primarul comunei, orasului, municipiului, în conditii similare comisiei locale de fond funciar, pentru a asigura o mai mare transparenta a modului în care se fac despagubirile.
Cu toate ca autoritatile statului sustin ca modificarile au fost facute în urma sesizarilor venite din partea primariilor, totusi exista unele voci care afirma ca, în realitate, actul normativ initiat de Guvern este raspunsul la unele presiuni din afara tarii.
* Baesu: „Întâlnirile cu oficialii americani, obisnuite”
Saptamâna trecuta, presedintele ANRP s-a întâlnit cu membrii ambasadei SUA de la noi din tara. Desi unele surse ne-au spus ca a fost luata în vizor situatia despagubirilor vizavi de Biserica Greco-Catolica, George Baesu ne-a declarat ca aceste întâlniri cu reprezentanti ai ambasadelor sunt ceva normal, înscriindu-se în regimul bunelor relatii dintre institutiile statului si alte tari, nefiind interese ascunse la mijloc.
În plus, fostii proprietari au adus recent o serie de acuzatii cu privire la faptul ca membri ai UDMR, precum si statul ungar fac presiuni asupra autoritatilor de la noi din tara ca sa favorizeze dosarele de despagubire în natura pentru minoritati si pentru anumite culte religioase.
Conform opiniei acestora, anumite obiective de interes national din zone precum Harghita sau Covasna sunt retrocedate populatiei maghiare prin hotarâre judecatoreasca irevocabila, fara ca acestia sa fie proprietarii de drept ai respectivelor imobile. Alexandra Craciun, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!