13 persoane retinute pentru fapte de coruptie, in urma perchezitiilor la Universitatea Maritima din Constanta

 

Un profesor, 11 studenti si o alta persoana au fost retinute joi de procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel, urmând ca vineri sa fie prezentate instantei cu propunere de arestare preventiva, în urma anchetei efectuate la Universitatea Maritima Constanta cu privire la infractiuni de coruptie privind promovarea unor examene.

catusePotrivit anchetatorilor, un profesor de matematica din cadrul respectivei universitati este acuzat de luare de mita si trafic de influenta, 11 studenti de dare de mita si o alta persoana care nu face parte din mediul universitar, pentru trafic de influenta.

Cele 13 persoane vor fi prezentate judecatorilor Tribunalului Constanta.

Reprezentantii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Constanta au informat, printr-un comunicat remis presei, ca procurorii si ofiterii anticoruptie „efectueaza perchezitii domiciliare la patru persoane suspecte si în cadrul Universitatii Maritime Constanta, cu privire la comiterea infractiunilor de coruptie, în referire la fraudarea examenelor din sesiunile iunie si septembrie 2013”, mentionând ca „în functie de evolutia anchetei, urmeaza sa fie comunicate date de interes public”.

Prorectorul UMC, Cornel Panait, a declarat, pentru AGERPRES, ca cercetarile derulate în cadrul universitatii au la baza plângeri potrivit carora ar fi fost fraudate examene prin acordarea de note mai mari în schimbul unor sume de bani si s-ar fi permis sustinerea probelor prin substituire de persoane.

„Se ancheteaza o posibila frauda la acordarea unor note mai mari la niste examene, coroborat cu acuzatiile de dare-luare de mita si substituire de persoane. Notele spun dânsii ca s-ar fi luat fara ca studentul sa stie si platind la profesor. Substituire de persoane, adica au intrat alti oameni decât cei care ar fi trebuit sa fie examinati. Si ei au facut o lucrare buna, au plecat si cu asta s-a terminat”, a afirmat prorectorul Cornel Panait.

El a mentionat ca echipa de control, formata din ofiteri DGA si procurori ai Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Constanta, a avut în vedere anumite materii, solicitând sa discute cu dascalii care le predau.

„Nu stiu cât de adevarate sau neadevarate sunt aceste acuzatii. Ce stim foarte clar este ca exista o lista de materii, nu de profesori, nu stiu exact câte materii sunt, în jur de 13-14 materii, dar asta nu înseamna ca sunt tot atâtia profesori, pentru ca unii dintre ei sustin doua sau trei discipline. Cei care sunt suspicionati au fost chemati sa prezinte documente. S-au ridicat cataloage de la secretariat, s-a ridicat electronic situatia înregistrarii notelor (…) si s-au mai luat lucrarile pe care studentii le-au dat în momentul în care au fost examinati”, a spus Cornel Panait.

Profesorii universitari care predau materiile de care sunt interesati anchetatorii au fost chemati de acasa pentru audieri.(A, AS—autor: Nona Jalba, editor: Danut Puscasu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie