Seful IFC România, Ana Maria Mihaescu, victima a unui furt de actiuni in valoare de 200.000 de euro

 

Seful misiunii IFC în România, Ana Maria Mihaescu, a fost recent victima unui furt de actiuni în valoare de peste 200.000 de euro, pe piata noastra de capital, iar cazul este deja la Tribunalul Sibiu.

Ana Maria MihaescuIFC este divizia de investitii a Bancii Mondiale.

Faptul ca frauda a fost posibila tocmai în contul unei oficialitati atât de importante sugereaza ca pe piata noastra de capital orice se poate întâmpla si ca scandalul Cristian Sima si acuzatiile de frauda de la Carpatica Invest, de anul trecut, nu au speriat pe nimeni. Absolut normal, din moment ce nimeni nu este responsabil pentru nimic, niciodata, de la brokeri pâna la Bursa de Valori, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Politie.

Ana Maria Mihaescu a fost pagubita cu peste 900.000 lei (200.000 de euro) de catre opt persoane, care au folosit un act de identitate fals ca sa tranzactioneze actiuni la companii listate pe care domnia sa le detinea si sa îi ridice din cont banii rezultati.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lânga Tribunalul Sibiu, de la finele lunii iulie, inculpatii Livia Galea, Bogdan Belu Koteles, Nicolae Paul Macovei, Aron Hantiu, Mihai Corcoveanu, Dorel Ionita, Stefan Adrian Fleser si Ioan Pungila au reusit „din februarie pâna în aprilie 2013, sa induca în eroare reprezentantii societatii de brokeraj, Actinvest SA din Brasov, pe care i-au determinat, folosind o carte de identitate falsa, sa tranzactioneze la bursa actiunile detinute de partea vatamata M.A.M. (n.r. Ana Maria Mihaescu), cauzându-i un prejudiciu de peste 900.000 lei, bani ridicati de inculpati din centrul bancar anume deschis pentru aceasta la Raiffeisen Bank”.

Procurorii nu au precizat de unde aveau hotii informatii legate de portofoliul sefului IFC. Pentru tranzactionarea actiunilor este nevoie ca acestea sa fie mutate de la Depozitarul Central la broker.

Cazul se afla pe rolul Tribunalului Sibiu, unde a avut loc, ieri, un nou termen de judecata, în urma caruia instanta a formulat o amânare pentru începutul lunii viitoare.

Tot în aceasta saptamâna, Tribunalul Sibiu a hotarât mentinerea masurii de arest preventiv pentru trei dintre inculpati, respectiv Nicolae Paul Macovei, Daniel Ionita si Mihai Corcoveanu.

Ana Maria Mihaescu nu a putut fi contactata pentru declaratii, în timp ce reprezentantii Actinvest au refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la acest caz.

Actinvest ocupa pozitia a noua în clasamentul intermediarilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la sfârsitul lunii trecute, cu tranzactii în valoare de 401,467 milioane lei, reprezentând 2,82% din totalul tranzactiilor. În august, societatea a intermediat tranzactii de 75,194 milioane lei, situându-se pe locul sase.

Actionarul majoritar al Actinvest este compania americana Old Court Europe, care detine 72% din capitalul social. Alecsandru Redes controleaza 11,4% din capital, restul fiind detinut de 54 de asociati tip lista, 19 persoane juridice si 35 persoane fizice.

Compania a intermediat, de-a lungul timpului, mai multe oferte publice de vânzare secundara a actiunilor detinute de SIF Transilvania (SIF3) la diverse companii, precum si tranzactii cu titluri SIF3 ale unor persoane initiate.

Ana Maria Mihaescu se afla la conducerea IFC din anul 1998. Din 2007, se ocupa si de Moldova, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, iar de curând si de tarile baltice.

În anii ’90 a dezvoltat reteaua de banci corespondente a BRD, apoi departamentul de asigurari internationale al Eximbank, iar în 1994 s-a alaturat Bancii Mondiale ca specialist pe programul de modernizare a sectorului financiar din tara noastra. Lucreaza la biroul local al IFC din 1997, unde a venit dupa înca un mandat la Eximbank. Alexandru Sârbu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie