Sedinta de informare privind medierea. Cand, cum, unde si de ce?
Pentru ca toti cei care vor sa-si transeze neîntelegerile în instanta sunt obligati sa mearga mai întâi la mediator, Ziarul de Iasi îsi propune prin noua rubrica saptamânala sa explice cu ajutorul persoanelor specializate care sunt cazurile în care este folosita medierea si care sunt beneficiile unei astfel de practici.
Începând cu data de 1 august 2013, sedintele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii pentru procesele civile si unele actiuni penale.
Ce înseamna acest lucru?
* Actiunile civile în instanta si unele actiuni penale vor fi respinse de catre instanta daca partile nu vor trece printr-o sedinta obligatorie de informare asupra avantajelor medierii. Impactul va fi major, instanta va respinge cererea de chemare în judecata ca inadmisibila în caz de neîndeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, fiind tinuti de Noul Cod de procedura civila si Legea 192/2006 art. 2 alin. (12)
Cât costa sedinta obligatorie de informare a avantajelor medierii?
* Sedinta de informare este gratuita, dar procedura de mediere este taxata de catre mediator. Mediatorul va informa partile despre avantajele si beneficiile pe care le ofera procedura de mediere.
Cum fac dovada participarii la sedinta obligatorie de informare a avantajelor medierii si cine trebuie sa mearga la mediator?
1. Printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.
2. Partile aflate în conflict se pot prezenta împreuna la mediator. În cazul în care se prezinta numai una din parti, aceasta va completa o cerere adresata mediatorului care va transmite o invitatie scrisa celeilalte parti, în vederea informarii si acceptarii medierii. Termenul prevazut pentru transmiterea invitatiei este de 15 zile.
Daca una din parti refuza explicit prin scris ori nu se prezinta de doua ori la rând la datele fixate, medierea se considera neacceptata.
Care este sanctiunea neîndeplinirii obligatiei de participare la sedinta de informare?
Conform dispozitiilor art. 2 alin. (12) din legea medierii, instanta va respinge ca inadmisibilacererea de chemare în judecata în caz de neîndeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare în situatiile prevazute de art. 601 alin. (1) lit. a)–f). Sanctiunea inadmisibilitatii se aplica doar proceselor începute dupa data de 1 august 2013.
Avantaje: Mediere este cea mai eleganta metoda de a ne rezolva conflictele pe cale amiabila. Discretia, rapiditatea procedurilor, reducerea costurilor, satisfacerea intereselor ambelor parti ne fac pe noi toti sa întelegem ca se POATE. Mediator Liliana Stefan, ziaruldeiasi.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!