Din 1 noiembrie 2013, in Romania, intra in vigoare noua legislatie vamala comunitara
Romania va aplica direct legislatia vamala comunitara, astfel incat companiile romanesti implicate in comertul international vor trebui sa se pregateasca din timp pentru a se conforma noilor prevederi.
Uniunea vamala, proiect care a inceput acum mai bine de 40 de ani, reprezinta unul dintre cele mai de succes proiecte ale Uniunii Europene. De aceea, pentru a fi consolidate rezultatele foarte bune obtinute, pentru a-si continua activitatea in mod eficient si pentru a putea raspunde in mod optim provocarilor economiei secolului XXI, Comisia Europeana a initiat, cu mai bine de 15 ani in urma, un Plan Strategic Multianual, avand ca principal obiectiv modernizarea si simplificarea legislatiei vamale.
Prima etapa in modernizarea legislatiei vamale, care includea si anumiti pasi in directia unei uniformizari a administrarii acesteia si a crearii unei administratii vamale unice europene, a fost incheiata in 2008, cand a a intrat in vigoare Regulamentul (CE) 450/2008 de stabilire a Codului Vamal Comunitar (Codul Vamal Modernizat) insa prevederile acestuia s-au aplicat gradual si, pana la acest moment, doar partial. A doua etapa va incepe cu data de 1 noiembrie 2013, cand cel mai probabil proiectul de reformare a Codului Vamal Modernizat (asa numitul Cod Vamal al Uniunii Europene), care a fost aprobat deja de Parlamentul European, va intra in vigoare.
Potrivit ultimelor estimari facute la nivelul Comisiei Europene, termenul limita pentru aplicarea integrala a Codului Vamal al Uniunii Europene este preconizat sa fie sfarsitul anului 2019.
Legislatia vamala modernizata introduce simplificari vamale (esentiala fiind introducerea declararii electronice a bunurilor si comunicarea on-line intre agentii economici importatori / exportatori si autoritati) si unificarea modului de aplicare a acesteia de catre cele 28 de administratii vamale.
Valentin Durigu, Senior Manager in Departamentul de Impozite Indirecte al KPMG recomanda companiilor implicate in comertul international sa profite de ragazul oferit prin reformarea Codului Vamal Comunitar si sa se asigure ca, in perioada care urmeaza, adopta masurile necesare pentru a-si dezvolta sistemele informatice la nivelul cerut de conceptul de e-customs, sisteme care trebuie sa fie inter-operabile cu cele ale administratiei vamale.
Durgiu atrage atentia ca, potrivit Codului Vamal al Uniunii Europene, criteriile impuse in prezent pentru acordarea, de catre autoritatea vamala, a statutului de operator economic autorizat (AEO), vor deveni obligatorii pentru orice companie care va solicita obtinerea unei autorizatii vamale (de exemplu autorizatia pentru aplicarea regimului de perfectionare activa) un motiv in plus sa se pregateasca in vederea obtinerii acestei autorizatii.
In concluzie, desi intrarea integrala in aplicare a Codului Vamal al Uniunii Europene va fi cel mai probabil prelungita pana la sfarsitul anului 2019, totusi, incepand cu 1 noiembrie 2013 vor exista prevederi care vor trebui respectate si recomandam societatilor care actioneaza in comertul international sa profite de ragazul astfel acordat si sa-si planifice din timp pasii de urmat care sa le permita sa fie pregatite pentru trecerea la vamuirea electronica (e-customs), dar si un nivel corespunzator de competitivitate in cadrul Uniunii Europene. infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!