Cadrele medicale au protestat a doua zi consecutiv la Ministerul Sanatatii

 

Peste o suta de angajati din sistemul sanitar au protestat joi, pentru a doua zi consecutiv, în fata Ministerului Sanatatii, cerând alocarea a minimum sase la suta din PIB pentru Sanatate si majorarea salariilor, ministrul Eugen Nicolaescu invitându-i duminica la o prima discutie.

protest mediciManifestantii – medici, stomatologi, asistente medicale si infirmiere – au cerut minimum sase la suta din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza în sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Ministrul Eugen Nicolaescu a venit sa discute cu protestatarii, spunând ca apreciaza demersul lor si ca a fost mandatat de premierul Victor Ponta sa discute cu reprezentantii Ministerului Muncii si cu cei ai Ministerului Finantelor despre salarizarea personalului din Sanatate.

Nicolaescu a discutat câteva minute cu protestatarii în strada, apoi i-a invitat pe reprezentantii acestora sa înregistreze oficial documentul cu revendicarile Coalitiei Profesionistilor din Sanatate. Ministrul a stabilit cu acestia sa aiba o prima runda de discutii duminica, de la ora 11.00.

Întrebat daca în acest context se va renunta la proteste, presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a declarat ca vor participa la discutii, însa calendarul actiunilor de protest va fi respectat pâna când revendicarile lor vor fi solutionate.

„Aici vom fi si mâine, si saptamâna viitoare, asa cum am stabilit”, a spus Barascu.

Potrivit calendarului de proteste anuntat de Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate, pichetele vor fi organizate pâna în 27 septembrie, la Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor, urmând ca în octombrie sa aiba loc un protest la Guvern, iar în noiembrie sa fie declansata greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pâna atunci guvernantii nu raspund solicitarilor medicilor.

Potrivit lui Astarastoae, daca solicitarile generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor sa se faca esalonat, solicitarile privind dublarea salariilor rezidentilor nu se negociaza.

Peste 150 de angajati din sistemul sanitar au protestat si miercuri, timp de doua ore, în fata sediului Ministerului Sanatatii.

Presedintele Federatiei Sanitas a spus, în prima zi a protestelor angajatilor din sistemul sanitar, ca asteapta ca, împreuna cu ministrul Eugen Nicolaescu, care prezinta revendicarile în Guvern, sa ajunga în situatia de a obtine 6% din PIB pentru Sanatate, sa aiba bani pentru salarii si pentru spitale asigurati pentru trimestrul patru si o lege a salarizarii corecta.

Întrebat pâna unde sunt dispusi angajatii sa mearga cu protestele, presedintele Sanitas a raspuns: „Pâna la capat, însemnând greva generala, cu demisia medicilor si asistentilor medicali, iar ca durata, atât timp cât avem promisiunea ca împreuna putem rezolva ceva”.

Barascu le-a transmis pacientilor ca trebuie sa tina cont de faptul ca iesirea în strada a medicilor este în proportie de 90 la suta pentru ei, pentru ca mai multi bani la salariile personalului medical înseamna servicii mai bune pentru ei si pentru spitale. Aurelia Alexa, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie