13 persoane, trimise in judecata de procurorii DNA, pentru eliberarea in mod fraudulos de certificate pentru handicap

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea în judecata a 13 inculpati în legatura cu eliberarea în mod fraudulos a unor certificate de încadrare în grad de handicap de catre Comisia de evaluare Prahova.

DNAPotrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, printre persoanele deferite justitiei se afla si Viorica Oniga, în stare de arest preventiv, presedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova la data faptelor, acuzata de luare de mita, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în forma calificata, complicitate la înselaciune, fals intelectual, toate în forma continuata.

În acelasi dosar au mai fost trimisi în judecata pentru fapte similare: Ioana Borcan, membru al Comisiei de evaluare, Georgeta Oprea si Sorin Octavian Gabor, ambii în stare de arest preventiv, Georgiana-Nicoleta Irimia, Lucian Ion Manea, Gheorghe Mihalcea, Mariana Pascu, Georgeta Neacsu, Viorica Arsenie, Lia Aluna Dumitrescu, Alexandrina Dumitru, Rodica Claudia Manea.

În rechizitoriu, procurorii au retinut ca, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani si în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obtinut fara drept încadrarea în grad de handicap si eliberarea certificatelor care atesta acest fapt de catre membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.

DNA precizeaza ca, urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare au încasat în mod injust, de la bugetul de public, suma de peste 3 milioane de lei, cu titlu de indemnizatii de handicap, bugete complementare, indemnizatii de însotitor si alte facilitati prevazute de lege pentru aceasta categorie de persoane.

„Inculpata Oniga, în calitate de presedinte al Comisiei, a primit de la inculpatii Gabor, Neacsu, Oprea, Mihalcea, Pascu, Arsenie si Dumitrescu, sume de bani si bunuri în cuantum de 122.600 de lei. Banii au fost primiti pentru a-si încalca atributiile de serviciu si pentru a dispune încadrarea în grad de handicap si eliberarea certificatelor medicale care sa ateste acest fapt pentru mai multe persoane, fara ca acestea sa sufere de afectiuni care sa le permita încadrarea în gradul de handicap stabilit”, arata DNA.

La rândul sau, în calitate de membru al Comisiei de evaluare, Ioana Borcan, în perioada 2010-2012, a primit de la inculpata Neacsu suma de 13.500 de lei, în scopul încadrarii în grad de handicap si eliberarii certificatelor care sa ateste acest fapt pentru mai multe persoane care nu sufereau de bolile mentionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit si nu puteau beneficia de facilitatile prevazute de lege pentru aceste categorii de persoane.

În acest context, în perioada de referinta, în schimbul primirii unor sume de bani pentru sine sau pentru alte persoane, inculpatii—Gabor (26.000 de lei), Irimia (21.000 de lei), Neacsu (79.950 de lei), Manea (91.500 de lei), Mihalcea (22.400 de lei), Pascu (71.570 de lei), Dumitrescu (6.400 de lei), Dumitru (126.600 de lei), Arsenie (900 de lei)—au intermediat obtinerea în mod fraudulos a unor astfel de certificate de handicap, lasând sa se înteleaga ca au influenta, direct sau prin intermediar, asupra persoanelor cu functie de decizie, respectiv inculpatele Oniga si Borcan.

De asemenea, inculpatele Irimia si Manea au falsificat mai multe înscrisuri—scrisori, referate, adeverinte medicale, bilete de externare din unitati sanitare—care au fost folosite la întocmirea dosarelor pentru obtinerea certificatelor.

Consiliul Judetean Prahova s-a constituit parte civila în procesul penal cu suma de peste 3 milioane lei, iar Consiliul Local Ploiesti s-a constituit parte civila, fara a preciza, pâna la finalul cercetarilor, suma cu care se considera prejudiciat.

În vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile identificate în proprietatea inculpatilor Oniga, Neacsu si Oprea.

Sursa citata precizeaza ca procurorii au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor pentru stabilirea întregii activitati infractionale derulate în legatura cu eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Prahova.(AS—autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie