UE ar putea reintroduce vizele pentru americani

 

Daca americanii nu vor sa ne lase fara vize, UE are metodele ei sa-i constrânga. Mai precis, reintroduce vizele pentru americanii care vor sa intre în UE.

viza suaParlamentul European a votat de curând în favoarea modificarii Regulamentului Uniunii Europene privind vizele, instituind o clauza de reciprocitate prin care încearca sa determine Statele Unite si Canada sa elimine obligativitatea vizelor pentru cetatenii unor tari membre UE, între care si cei români, consemneaza agentia EFE.

În virtutea acestei clauze, Uniunea Europeana va reinstitui vizele pentru acele state terte care mentin obligativitatea vizelor pentru cetatenii dintr-un stat comunitar, UE sperând ca, prin aceasta masura, cetatenilor sai, indiferent din ce tara provin, sa li se aplice aceleasi norme privind vizele pe care ea le aplica cetatenilor extra-comunitari.

Se vor exercita astfel presiuni asupra unor state precum SUA si Canada, care înca mai cer vize cetatenilor din unele tari europene, desi acestea au eliminat obligativitatea vizelor pentru cetatenii americani. SUA continua sa impuna vize de intrare pentru România, Bulgaria, Cipru si Polonia, în timp Canada mentine acceasi masura pentru România, Bulgaria si Republica Ceha.

Pe de alta parte, în cadrul initiativei de modificare a aceluiasi regulament, PE a votat si pentru înasprirea normelor de acordare a vizelor pentru cetatenii proveniti din tari care furnizeaza o pondere semnificativa a imigrantilor în UE. Actualul regulament european privind vizele permite limitarea accesului acestora în UE numai în cazuri exceptionale, în timp ce noile norme vor include un ‘mecanism de suspendare’ a scutirii de vize în cazul statelor terte pentru cel mult sase luni, în ‘situatii de urgenta’ ce trebuie comunicate si argumentate de cel putin un stat membru. Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a precizat ca aceasta masura nu este îndreptata împotriva vreunei tari sau regiuni, ea aplicându-se în mod egal tuturor statelor terte.

”Se va crea astfel o solidaritate de facto, atât în interiorul Uniunii cât si în relatiile cu partenerii sai. Peste 100 de milioane de cetateni din cele 6 state membre ale UE, care au parte de un tratament diferit în ceea ce priveste vizele pentru SUA, ar putea beneficia în mod direct si imediat de noile reguli privind vizele, Statele Unite ale Americii si Canada vor fi determinate sa extinda programele lor privind calatoriile fara vize în întreaga Uniune Europeana. Mai mult decât atât, noul mecanism de reciprocitate în domeniul vizelor ar proteja în viitor toate statele membre, de la alte tratamente discriminatorii din acest punct de vedere. Este responsabilitatea mea în calitate de membru al Parlamentului European sa lupt pentru o politica puternica a UE în domeniul vizelor fata de SUA si Canada, dar si ca reprezentant al cetatenilor români, sa lupt pentru drepturile lor în privinta vizelor”, afirma europarlamentarul Ioan Enciu, co-initiator al noii clauze de reciprocitate, într-un comunicat.

Pentru a intra în vigoare, aceste modificari ale Regulamentului UE privind vizele trebuie aprobate si de ministrii europeni de interne.

”Aceasta cerinta este discriminatorie, deoarece face diferentiere între cetatenii UE, chiar daca UE are o politica comuna în domeniul vizelor. În plus, cerinta este o încalcare clara a principiului reciprocitatii întrucât cetatenii din SUA si Canada pot circula fara cerinta vizelor în toate statele UE. Noua legislatie va crea un mecanism automat care sa asigure ca UE va impune obligativitatea vizelor pentru orice tara terta care introduce sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre”, explica europarlamentarul social-democrat.

Americanii dezbat problema

În luna iunie, Congresul american a dezbatut, la solicitarea presedintelui Barack Obama, o noua lege privind programul Visa Waiver care ar putea permite României sa fie inclusa în lista statelor ai caror cetateni nu au nevoie de viza de intrare în SUA cu conditia ca rata de refuz a vizelor sa fie de sub 10%.

Reprezentantii Guvernului SUA au subliniat, cu aceasta ocazie, ca statul nord american ar putea introduce, în viitorul apropiat, un program prin care toti cetatenii europeni sa aiba acces la un sistem simplificat de trecere a frontierelor bazat pe porti automate. De asemenea, acestia au adus în discutie modele de bune practici folosite de SUA, atât în ceea ce priveste facilitarea trecerilor frontierelor, cât si sisteme de înregistrare a cailor de acces. capital.ro

 

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie