O mare banca din China, interesata de Erste Bank

 

O mare banca din China se afla în negocieri de colaborare sau posibila preluare cu Erste Bank Austria, ne-au declarat surse apropiate situatiei. Unii sustin ca discutiile ar viza realizarea unui parteneriat al Erste Group cu una dintre cele mai mari banci chineze, în vederea facilitarii operatiunilor acesteia în Europa Centrala si de Est (ECE). Institutia financiara chineza ar urma sa deruleze tranzactii în regiune prin intermediul Erste, care i-ar servi drept un liant.

erste-groupPe de alta parte, în piata au circulat si informatii potrivit carora banca chineza ar dori sa preia Erste Group Bank, varianta pe care sursele noastre o exclud, precizând ca banca are un nucleu de actionari interesati de evolutia sa pe termen lung si care nu iau în calcul un eventual exit.

Colaborarea este determinata de interesul în crestere al Chinei pentru ECE si de reteaua pe care banca austriaca o detine în regiune, au adaugat acestea. Erste este prezenta în sase tari din Europa Centrala si de Est (Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si România), pe lânga tara sa de origine. De asemenea, banca opereaza si în Comunitatea Statelor Independente, mai exact în Republica Moldova, prin intermediul BCR Chisinau, subsidiara a BCR.

Cel mai mare actionar al institutiei de credit este Fundatia Erste, care detine 15,1% din capitalul social în mod direct si 8,5% indirect. Banca spaniola Caixa Bank controleaza 9,1% din capital, iar fundatia Austria Versicherungsverein 4,1%. Angajatii Erste detin 2,3% din actiuni, investitorii de retail 6,7% iar investitorii institutionali 54,3%, potrivit datelor furnizate de banca la finele lunii iulie.

În urma parteneriatului cu Erste, banca chineza va putea sa realizeze conversie valutara din yuani în monedele din regiune si invers, fara sa mai apeleze la intermedierea dolarului sau a euro, ne-au explicat analistii contactati de ziarul „BURSA”.

China doreste sa transforme yuanul într-o moneda de circulatie internationala, în acest sens încheind linii de swap valutar în valoare de aproape doua trilioane de yuani cu 20 de tari si regiuni, între care Marea Britanie, Singapore, Hong Kong, Thailanda, Noua Zeelanda, Argentina si Malaezia, lansând tranzactionarea directa între moneda sa si cea japoneza, yenul, si permitând Singapore sa ofere servicii de clearing (compensare) în yuani. Swap-ul valutar reprezinta o întelegere între doua parti prin care una din parti face plati într-o anumita valuta, iar cealalta parte face plati într-o valuta diferita la date viitoare convenite pâna la scadenta aranjamentului.

Cea mai mare banca chineza, atât dupa valoarea activelor, capitalizare si valoarea capitalului de rang 1 (format din capitalul social, rezervele legale si profitul nerepartizat), este Industrial and Construction Bank of China (ICBC), care ocupa si prima pozitie la nivel mondial. Pe locul al doilea se afla China Construction Bank Corporation, în timp ce urmatoarele pozitii sunt detinute, într-o ordine care sufera modificari în functie de indicatorul analizat, Bank of China si Agricultural Bank of China.

În ultimii ani, China si-a intensificat relatiile cu tarile Europei Centrale si de Est, relatii care s-au „racit” substantial dupa caderea comunismului în regiune, autoritatile de la Beijing vazând în ECE o posibila poarta de intrare în Uniunea Europeana (UE).

Autoritatile din tara noastra încearca de câtiva ani sa atraga investitii chineze de amploare, singurul proiect aflata într-o faza avansata fiind cel al centralei termoelectrice de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, evaluat la un miliard de euro. Memorandumul dintre China Huadian Engineering si statul român a fost semnat la finalul anului trecut, iar lucrarile ar urma sa înceapa cel târziu anul viitor, potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine.

Alte proiecte fata de care ar exista interes din partea chinezilor sunt cel al constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, evaluat la 6,5 miliarde euro, si al hidrocentralei de la Tarnita, de aproximativ un miliard euro.

Dan Sova a efectuat o vizita în China la începutul acestei luni, cu ocazia careia a avut întâlniri cu conducerea Ministerului Comertului din Republica Populara Chineza, cu lideri ai unor mari companii chineze printre care Sinohydro, China Railway 18 Bureau, China Road and Bridge, China Communications Construction Company (CCCC), China Dalian Holding Co., China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), Huawei Corporation, dar si cu reprezentanti ai institutiilor financiare precum China Investment Corporation, China Exim Bank si China Development Bank. Aceasta din urma a solicitat tarii noastre sa realizeze, pâna în noiembrie, prezentari detaliate si estimari financiare ale proiectelor de investitii prioritare, în vederea analizarii lor în scopul demararii viitoarelor proceduri de finantare, potrivit oficialilor Departamentului pentru Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS).

Erste Group a înregistrat, în primul semestru din acest an, un profit net de 301,2 milioane euro, fata de 453,6 milioane euro, în primul semestru al anului trecut, pe fondul reducerii cu 6,1% a profitului operational, de la 1,75 miliarde euro, în prima jumatate a lui 2012, la 1,64 miliarde euro, în perioada corespunzatoare a acestui an.

Erste a rambursat integral în aceasta vara capitalul participativ de 1,76 miliarde euro, din care 1,22 miliarde euro primit de la autoritatile austriece si 540 milioane euro de la investitori privati. În vederea rambursarii, banca a realizat o majorare de capital în valoare de 660,6 milioane euro. Alexandru Sârbu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie