Noile masuri promulgate de Executiv, descurajeaza mediul de afaceri

 

Masurile neinspirate pentru mediul de afaceri promulgate de Executiv, materializate în special prin noi taxe, împreuna cu lipsa de interes a bancilor de a oferi finantare au generat o situatie periculoasa pentru antreprenorii din România. Acestora le este din ce în ce mai greu, daca nu imposibil, sa gaseasca finantare pentru toate sectoarele de business.

grafic descrescatorPrincipalul motiv pentru care nu se gasesc investitori pentru produse românesti este atitudinea „în afara se face mai bine”, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatei Oamenilor de Afaceri din România, pentru cotidianul PUTEREA. Acesta a mentionat ca tara noastra are mare nevoie de produse autohtone, bune pentru export. „Daca vrei sa faci ceva, trebuie sa ai si cu ce sa faci acel lucru. Poti face investitii în productie, în bursa, în multe alte lucruri. Noi credem ca, momentan, sunt necesare investitii în sectorul de productie, în special pentru produse românesti. Important este sa avem produse românesti pe care sa le exportam. Avem Dacia, dar Dacia este Renault.  Nu a fost deloc încurajata productia autohtona. Mai mult, nu investeste nimeni, pentru ca vad ca noi mergem pe ideea ca daca fac bine altii, de ce sa facem si noi? Mai bine importam”, a spus Pârvan.

Potrivit secretarului general al AOAR, un exemplu de finantare a economiei este Ungaria, unde guvernatorul bancii centrale a hotarât sa dea institutiilor de credit bani cu 0% dobânda, ca apoi acestea sa crediteze cu dobânda de maxim 2,5%. „Pe partea de finantare a statului, aici nu sunt probleme mari, pentru stat. Acesta se poate împrumuta, aruncând povara pe umerii populatiei, pâna se va ajunge ca în Grecia”, a spus Cristian Pârvan.

Investitiile în constructii, descurajate

Decizia Ministerului Finantelor Publice de a impune contributii la asigurarile de sanatate pentru veniturile din chirii reprezinta o masura care descurajeaza investitiile în constructii, fiind echivalenta cu o marire artificiala si netransparenta a cotei unice, se arata într-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) si al Fundatiei Romanian Business Leaders. „Este vorba de o masura fiscala discriminatorie, întrucât se aplica numai veniturilor din anumite investitii (chirii), si nu pentru toate veniturile din investitii (dobânzi, dividende, câstiguri de capital) sau celor din vânzarea proprietatilor imobiliare. Decizia încalca, astfel, atât principiul echitatii fiscale în ceea ce priveste impunerea diferitelor tipuri de venituri ale persoanelor fizice, cât si principiul neutralitatii masurilor fiscale în raport cu diferite categorii de investitori si capitaluri”, se arata în comunicatul citat.

Pe de alta parte, bancile straine sunt tot mai putin interesate sa finanteze economia româneasca. Acestea si-au redus expunerea directa cu peste 3,3 miliarde dolari în primele trei luni din acest an. Mai exact, la 46,44 miliarde de dolari, cu aproape 25 miliarde de dolari sub nivelul maxim atins la finele anului 2008, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale. Datele se refera la activele finantate extern din economie, inclusiv împrumuturi ale bancilor straine catre companii, banci si institutii de stat, obligatiuni si finantarea subsidiarelor locale ale institutiilor financiare straine. Astfel, finantarea externa catre economia româneasca a coborât de la 49,8 miliarde de dolari la sfârsitul anului trecut la 46,44 miliarde de dolari la finele lunii martie. Daniel Harmanescu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie