Mituri despre sedinta de informare privind avantajele medierii
Folosirea cuvantul “mit” in titlul articolului se refera la acceptiunea sa din DEX respectiv la „povestirile fabuloase care cuprind credintele popoarelor (antice) despre originea universului si a fenomenelor naturii, despre zei si eroi legendari.”
In acelasi context (epic), mi-au fost adresate cateva intrebari (destepte, ce-i drept) despre epopeea sedintei de informare privind avantajele medierii in lumina (sau intunericul) noilor prevederi legislative. Si cand spun epic, ma refer la eroii zilelor noastre pe chestiunea in cauza…mediatori, avocati etc.
O tempora o mores” spune candva, inegalabilul Cicero…Asta am spus si noi, mediatorii, atunci cand am lecturat minunata Lege nr. 214/2013. In fine, asta este alta poveste, sa revenim la intrebarile in cauza. Ele arata cam asa:
1.Sedinta de informare privind medierea poate fi realizata in prezent si de avocati, judecatori, procurori, consilieri juridici si notari. In consecinta, si acestia vor elibera certificat de informare/proces-verbal sau vor emite un alt tip de acte? Daca da, ce fel de acte pot elibera partilor?
Z.S: Nu am fost ales de catre mediatori sa conduc destinele profesiei de mediator pentru ca discursul meu sa fie unul placut pentru avocati, e primul lucru de precizat. Modificarea legislativa care vizeaza categoriile profesionale amintite este un accident legislativ care va avea o viata extrem de scurta dar se pare si extrem de tumultoasa. Aparitia medierii in Romania incepand cu anul 2006 a dat nastere unor temeri serioase pentru o anumita profesie juridica (din care fac si eu parte), temeri izvorate din incertitudini si framantari interne, perpetuate constant in discursurile unor avocati care conduc sau au condus profesia de avocat. Avocatul, specialist al lumii juridice si profan al lumii ADR incearca sa induca ideea la nivel de discurs public –idee care serveste intereselor profesiei de avocat dar care nu corespunde realitatilor unui stat membru al UE- cum ca medierea ar fi o competenta a profesiei de avocat.
Eliberarea certificatului de informare sau a procesului verbal se poate face conform legii medierii DOAR de catre mediator, aceste atributii ii revin in mod exclusiv acestuia ca atributii firesti in exercitarea profesiei. Exista in acest sens o prevedere clara prevazuta de art. 12 alin. 5 din legea medierii: “ Exercitarea profesiei de mediator de catre persoane care nu au dobândit calitatea de mediator autorizat, în conditiile prezentei legi, constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit legii penale.” Intocmirea documentelor in cauza este un atribut exclusiv al mediatorului aflat in exercitarea profesiei.
Celelalte categorii profesionale mentionate de art. (1^3) din legea nr. 192, pot emite ce documente considera mai putin cele mentionate, este neinteresant cum se denumesc acestea, important este faptul ca provin de la nespecialisti ai domeniului ADR. Singurul specialist calificat este mediatorul autorizat, asa cum prevede legislatia nationala si cea internationala.
2.Exista vreun act normativ care sa stabileasca in mod clar ca avocatii, judecatorii, procurorii, consilierii juridici si notarii nu pot emite certificate de informare privind medierea sau procese-verbale?
Z.S: Evident, exista articolul (1^1) din Legea nr. 192/2006 care afirma clar faptul ca: “Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.”
Deranjante sunt discursurile publice ale celor care desi dau dovada de o totala necunoastere a medierii la nivel de concept, incearca sa isi capitalizeze imaginea arogandu-si competente intr-un domeniu pe care nu sunt capabili nici macar sa-l defineasca.
3.In cazul in care acestia elibereaza justitiabililor un astfel de document, exista o baza legala pentru sanctionarea/amendarea lor?
Z.S: Mai mult decat atat se pot supune rigorilor legii penale, asa cum am aratat anterior.Pentru ca ar insemna ca acestia exercita o profesie fara a avea drept.
Poate ca si aceste lucruri ar fi necesar a se afirma in discursurile decanilor de barouri care au legatura cu medierea…si care sunt tot mai frecvente.
4.Daca un avocat/judecator/jurist elibereaza un certificat de informare, actul are valoare juridica sau justitiabilul va fi obligat de catre instanta sa reia procedura si sa participe din nou la o sedinta informativa?
Z.S: Raspunsul este clar, se gaseste in legea nr. 192/2006. Dovada participarii la sedinta de informare se poate face printr-un certificat de informare eliberat de mediator.
Activitatea de mediere, activitate de interes public este un serviciu care poate fi furnizat doar de persoane calificate, specializate, care nu se afla in conflict de interese (asa cum sunt avocatii care isi “informeaza” despre “avantajele” medierii clientii personali si partile adverse), care raspund pentru calitatea serviciului prestat fie el si cu titlu gratuit (nu e cazul categoriilor profesionale prevazute de art. 1^3) si care sunt tinuti de norme deontologice. Singurii care se califica la toate criteriile mentionate sunt mediatorii autorizati, inscrisi pe tabloul mediatorilor intocmit de catre Consiliul de Mediere, organism autonom de interes public.
Epic, nu?
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!