Guvernul doreste extinderea platii CAS prin votul Parlamentului
Planul Guvernului pentru extinderea platii CAS si la categoriile de venituri înca exceptate este largirea bazei de impozitare în domeniul asigurarilor sociale cu mâna parlamentarilor.
În legatura cu data pâna la care obligatia de a cotiza la bugetul de pensii le-ar putea reveni si celor care obtin venituri din drepturi de autor, PFA sau alte activitati independente si care platesc CAS doar pentru salarii nu s-a luat înca o decizie, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea neexcluzând însa ipoteza ca largirea bazei de impozitare sa se faca pâna la adoptarea bugetului pe 2014.
„În functie si de nivelul colectarii veniturilor în 2013. Vom vedea. Ce este important este ca nu exista în acest moment obligatia noastra, angajamentul nostru de a face ceva în acest sens pâna la o anumita data fixa, un angajament care sa ne tina responsabili în fata boardului FMI”, a explicat Liviu Voinea pentru gândul.
Extinderea taxelor prin votul Parlamentului
Asumata ca intentie de „evaluare” în scrisoarea trimisa de Guvern FMI, reforma în domeniul asigurarilor sociale prin largirea bazei de impozitare nu are termen fix, dar se regaseste în planurile Cabinetului Ponta. „Vom evalua de asemenea reforme în domeniul contributiilor sociale pentru largirea bazei”, se arata în scrisoarea de intentie pentru FMI publicata de gândul.
În Parlament, la prezentarea ideilor generale din documentul deja trimis la Washington, Ponta a mentionat si cum se va extinde taxarea: prin votul deputatilor si senatorilor. „Putem sa gândim împreuna cu dumneavoastra un sistem fiscal care sa largeasca baza de impozitare, pentru ca în continuare în România sunt putini cei care platesc taxe si multi cei care beneficiaza”, a spus premierul.
Întrebat ulterior la ce categorii se va extinde baza de impozitare, Ponta a sustinut ca „pentru 2014 nu avem actiuni concrete si nici obligatii concrete, însa ministrul de Finante, domnul Chitoiu, este responsabil de reforma fiscala si toate masurile pe care le are în vedere le va pune în dezbatere publica si dupa aceea, evident prin, Parlament”.
Calculele de la Finante
Ministrul Finantelor nu doreste însa sa deschida subiectul taxelor. „Pur si simplu le scoatem din zona gri (prin reducerea CAS pentru angajator, n.r.)”, a raspuns Chitoiu întrebat de gândul care este solutia pentru marirea numarului de platori de contributii sociale care sa sustina bugetul de pensii.
Ministrul Liviu Voinea nu a exclus însa extinderea categoriilor obligate la plata CAS în urmatoarele luni, chiar daca a insistat ca aceasta nu se numara printre oligatiile asumate în fata FMI. „În functie si de nivelul colectarii veniturilor în 2013. Vom vedea”, spune ministrul pentru Buget, care admite ca situatia deficitului din bugetul asigurarilor sociale este „analizata în permanenta”. „Scrisoarea nu contine nicio obligatie în acest sens. Contine chiar o intentie de reducere a impozitarii muncii. Ceea ce conteaza din punct de vedere al angajamentelor în scrisoarea cu Fondul sunt actiunile prioritare, criteriile structurale, tintele indicative. Largirea bazei de impozitare nu se încadreaza în niciuna dintre aceste categorii, deci nu este un angajament care fie pus în practica”, adauga Voinea.
Câmpeanu: „Nu spun nici ca am, nici ca nu am proiectul”
De subiectul extinderii taxarii evita sa vorbeasca si ministrul Muncii. „Sigur, s-a spus ca de comun acord sa gasim… Pentru ca sunt putine persoane care platesc si foarte multe care beneficiaza. Deocamdata s-a lansat o idee. Când se va analiza, atunci o sa spunem. Deocamdata s-a lansat ideea sa avem propuneri”, a comentat, iritata de subiect, Mariana Câmpeanu.
Întrebata de gândul daca la Ministerul Muncii exista vreun proiect de lege în acest sens, Câmpeanu a evitat un raspuns transant. „Nu v-am spus nici ca-l am, nici ca nu-l am. Un proiect trebuie sa fie agreat în Guvern si în Parlament si dupa aceea este facut public”, a spus ministrul PNL.
Exceptiile de la plata CAS, de la indemnizatiile pentru mame la PFA
Potrivit Normelor de aplicare a Codului fiscal, sunt scutite de plata contributiilor la pensii diverse tipuri de indemnizatii între care cea de crestere a copilului, veniturile acordate la momentul disponibilizarii, platile compensatorii. De asemenea, potrivit Codului fiscal, nu datoreaza contributia la pensii nici contribuabilii al caror venit net anual este sub 778 de lei, cei care realizeaza venituri din activitati independente, daca obtin si venituri din salarii, sunt someri sau pensionari.
În 2013 contributia angajatului la sistemul public de pensii este de 10,5%, în timp ce angajatorul datoreaza la sistemul de asigurari sociale contributii diferentiate de 20,8%, 25,8% sau 30,8%.
Noua taxare a proprietatilor depinde de un raport a FMI
Un alt semn de întrebare ridicat de scrisoarea de intentie adresata FMI este legat de schimbarea modului de calcul a taxelor pe proprietate, în functie de destinatie, si nu de proprietar. „O sa va explice domnul Chitoiu. E un sistem european cerut în special de primari. E vorba de taxe care merg la bugetele locale. Nu vor afecta populatia. E vorba de taxarea în functie de destinatia imobilului, nu de proprietar”, s-a limitat sa precizeze Victor Ponta.
Potrivit lui Liviu Voinea, decizia finala va depinde de rezultatele unui raport de evaluare facut de expertii FMI. „Nu este o decizie luata si nici o obligatie de a lua o decizie. Deocamdata este o misiune tehnica a Fondului care face un raport de evaluare. Vom vedea rezultatele raportului de evaluare”, a spus Voinea pentru gândul.
Taxele pe proprietate ar urma sa fie modificate înainte de finalul anului. „Înainte de finalizarea bugetului pe 2014, vom revizui baza de impunere pentru taxele pe proprietate, baza ce va varia în functie de destinatia proprietatii si nu de statutul juridic al proprietarului”, se mentioneaza în scrisoarea de intentie. Anca Simina, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!