Al doilea tortionar pentru care este ceruta urmarirea penala pentru genocid – Ion Ficior

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicita Parchetului ICCJ începerea urmaririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de munca Periprava, pentru genocid, acesta fiind al doilea caz de tortionar prezentat, dupa Alexandru Visinescu.

ion ficior„Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc a solicitat Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie începerea urmaririi penale împotriva lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de munca de la Periprava, pentru genocid”, a declarat, miercuri, presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Acesta a precizat ca în urma investigatiilor facute de reprezentantii institutului au fost identificate mai multe probe ce indica faptul ca, în perioada în care colonelul Ion Ficior (85 de ani) a îndeplinit functia de comandant al Coloniei de munca de la Periprava, respectiv în perioada 1958-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur, fiind înfometati si batuti.

Ion Ficior a introdus la Colonia de munca Periprava un regim de detentie abuziv, represiv, discretionar împotriva detinutilor politici, considerati atunci o amenintare la adresa noului regim, a mai spus Muraru.

Acesta a precizat ca au fost strânse documente care arata ca în perioada în care la conducerea Coloniei de munca Periprava a fost Ion Ficior au murit 103 detinuti, toti condamnati pentru delicte politice, probele fiind transmise Parchetului.

IICCMER: La Periprava am identificat o groapa comuna în care erau înhumati fosti detinuti politici

„Exista indicii serioase ca a fost identificata o groapa comuna, în care se presupune ca au fost înhumati fosti detinuti politici care au decedat la colonia de munca de la Periprava. Aceasta operatiune a fost începuta luni si se desfasoara pe parcursul întregii saptamâni. Exista deja câteva schelete care au fost deshumate si pentru care exista toate indiciile ca apartin Coloniei de munca de la Periprava”, a spus presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc.

Citeste articolul integral pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie