„Schema standardelor” – metoda folosita tot mai des de Romgaz in licitatiile de atribuire a contractelor

 

Într-o singura luna, prin doua licitatii contestate, sefii Romgaz au atribuit contracte de aproape 100 de milioane de lei. Inedit la aceste contracte nu este ca au fost atribuite ”apropiatilor casei”, ci modul absolut transparent în care concurentei i-au fost rupte picioarele.

Romgaz 1La finele anului trecut, conducerea Romgaz a lansat doua licitatii de mare valoare la distanta de aproximativ o luna. Prin prima procedura lansata în 17 octombrie 2012, Romgaz cauta sa cumpere cu aproximativ 9,97 de milioane de lei, fara TVA,  ”material tubular” pentru sonde. Prin cea de-a doua, lansata în noiembrie 2012, cu o valoare evaluata la 79,85 milioane de lei, fara TVA, gazarii cautau ”Burlane de tubaj si Servicii de manipulare si depozitare”. Practic, cam acelasi lucru, caci tot despre tevi pentru sonde este vorba.

”Schema” standardelor

Metoda ar trebui patentata, daca nu cumva a fost deja: prin caietul de sarcini, cei de la Romgaz cereau ca tevile si sistemele de cuplare a acestora sa respecte standardele de referinta API 5 CT, editia a III-a, din 15 decembrie 2004. Cu nici doua saptamâni înainte de termenul de deschidere a ofertelor stabilit pe 3 decembrie 2012, cei de la Romgaz anunta ca sunt acceptate si tevile produse conform standardelor actuale, adica cele intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2012 (editia nr. 9 a API 5CT, emisa în iulie 2011 – pentru specialistii în domeniu). Iar lovitura de gratie vine pe 29 noiembrie 2012, cu trei zile înainte de deschiderea ofertelor. Trei zile e un mod de a spune, caci 29 noiembrie este marcata în calendar ca o zi de joi, iar deschiderea ofertelor este programata în lunea care urmeaza. Astfel, în ziua de joi, Romgaz anunta ca nu mai accepta tevi produse conform standardelor din 2012, ci numai cele conforme cu standardele din 2004, asa cum era prevazut în caietul de sarcini initial.
Aceeasi schema a standardelor solicitate (când 2004, când 2012, când iar 2004) a fost aplicata de Romgaz si în cazul celei de-a doua licitatii de achizitie de tevi, cea cu o valoare de aproape 80 de milioane de lei.

”Schema” testelor agreate

Pentru aceleasi licitatii, cei de la Romgaz au cerut sa fie depuse mostre de catre ofertantii interesati: o bucata de cep cu un metru de burlan, plus o bucata de mufa si un metru de burlan. Iar pentru companiile care reuseau sa treaca de nebunia standardelor de respectat conducerea Romgaz avea pregatita ”eschiva numarul doi”: gazarii îsi rezervau dreptul de a efectua ”într-un loc agreat” verificari ale esantioanelor depuse. Adica daca se îmbina bine, daca sunt etanse, rezistente etc. Evident, celor interesati nu li s-a comunicat acest loc, al carui nume a iesit ulterior la iveala: SC Tubex Danes SRL. Firma detinuta în totalitate de Horia Rosu, consilierul personal al fostului ministru al Industriilor, pesedistul Dan Ioan Popescu. Pentru readucere aminte, Horia Rosu este un apropiat al afacerilor de la Medias, având si acum în derulare contracte cu Romgaz. Dupa cum nu poate fi greu de imaginat, de testele de la SC Tubex Danes SRL au trecut cu bine numai ”firmele de casa”.

Câstigatorii sunt de-ai casei: ”ginerica” si sefimea

Achizitiile de furnizare a tevilor aveau drept etapa finala câte o licitatie electronica. Dupa aplicarea celor ”doua scheme de mai sus”, în etapele finale s-au mai calificat doar firmele de casa. Astfel, la prima licitatie a mai participat doar Aprov SA, iar la cea de-a doua Romgaz a mai selectionat doar asocierea formata din SC Prorom SRL – SC Romoil SA – SC Aprov SA.
În cazul Aprov, Registrul Comertului nu ne ofera date concrete despre actionari, ci doar aminteste ca sunt 214 de persoane fizice ”actionari tip lista”. Cine este, însa, în spatele firmei nu e greu de banuit. La începutul acestui an, ANI l-a acuzat de incompatibilitate pe fostul director general al Romgaz, Marcel Piteiu, pentru ca din fruntea Romgaz acordat contracte de 66 de milioane de lei catre SC Aprov SA, firma la care Piteiu era si administrator. Pe lista administratorilor SC Aprov SA s-a aflat – înaintea izbucnirii scandalului cu Piteiu – si Dumitru Gheorghe Rotar, actualul director general adjunct al Romgaz. Dupa ce ANI l-a luat la ochi pe Piteiu, Rotar s-a retras din functia de administrator al SC Aprov SA.
Cât priveste Prorom SRL si Romoil SA, aici datele sunt publice: firmele apartin lui Ioan Sandru, nume care capata relevanta daca avem în vedere ca este ginerele lui Pantelimon Avram, actualul director general al Sucursalei Romgaz Mures.
Toate cele trei firme mai sus amintite au câstigat adeseori contracte cu Romgaz.

Justitia? Mai exista!

Dupa ce, rând pe rând, au fost eliminate de la cele doua licitatii, o parte din societatile interesate de tevile de livrat catre Romgaz au depus contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. În cadrul primei licitatii, cea cu o valoare de ”doar” doua milioane de euro, CNSC a respins contestatiile. În cazul celei de-a doua, însa, valoarea mare a trezit o atentie sporita, si CNSC a decis sa anuleze procedura prin care Romgaz oferea pe tava celor ”din familie” un contract de 22 de milioane de euro. Romgaz a atacat la Curtea de Apel Alba Iulia decizia CNSC, însa acum câteva saptamâni, judecatorii au stabilit definitiv si irevocabil ca tunul de la Romgaz trebuie anulat. Deocamdata. evz.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie