Romcab Targu Mures, lucreaza la o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni
Producatorul de cabluri si conductori Romcab Târgu Mures lucreaza la o emisiune de obligatiuni convertibile în actiuni si în acest proces va coopta si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale. În paralel, oficialii companiei au în vedere obtinerea de finantari prin majorari de capital. În prezent, Romcab este listata pe piata Rasdaq.
Administratorul companiei, Zoltan Prosszer, ne-a declarat: „Avem în plan o cotare la prima categorie a BVB si, în acelasi timp, vrem sa facem si o emisiune de obligatiuni prin intermediul bursei. Lucram la strategie împreuna cu BT Securities sa vedem ce este cel mai avantajos pentru noi si ce conditii trebuie sa îndeplinim pentru listare. Este evident ca pe Rasdaq nu este avantajos”. Romcab Târgu Mures previzioneaza pentru acest an o cifra de afaceri în crestere cu 33%, de circa 80 de milioane de euro, iar pentru 2014 reprezentantii companiei estimeaza o majorare cu 38% fata de acest an.
Exportul reprezinta aproximativ 50% din cifra de afaceri a companiei care, actualmente, lucreaza la capacitate maxima.
Zoltan Prosszer ne-a mai spus ca nu exista o diferenta majora între profitul pe care îl obtine de la export, fata de piata locala: „Produsul pe care îl vindem este ieftin, valoarea adaugata este mica, profiturile cu care lucram sunt între 15 si 25%. Ca atare, nu ne permitem sa dam discounturi mari ca sa patrundem pe piete. Practic, productivitatea este foarte mare, iar costurile trebuie sa fie foarte reduse: salarii – 3-4%, energie – 1,5%, transport – 1,5-2%. Cele mai mari cheltuieli sunt cele financiare (4-5%), care nu pot creste mai mult pentru ca, daca s-ar întâmpla acest lucru, am iesi din piata”.
Pretul de vânzare a produselor Romcab este strâns legat de cotatia metalelor la bursele internationale.
Administratorul companiei considera ca exploatarea unei mine pentru cupru în tara noastra ar fi necesara, iar o eventuala privatizare a Cuprumin (o reactivare a zacamintelor românesti de cupru) ar avantaja Romcab, pentru ca ar avea de unde sa-si procure mai rapid materia prima. În prezent, Romcab aduce materia prima din import prin traderi români. Polonia are un operator care este de 10 ori mai mare decât Romcab pentru ca are avantajul de a fi foarte aproape de o mina de cupru locala.
Transportul produselor Romcab se face numai pe cale rutiera. Reprezentantii companiei spun ca transportul feroviar ar reduce mult costurile, dar ar bloca banii pe o perioada mai mare de timp. „S-ar putea sa nu mai fie profitabil sa transporti cu trenul, tinând cont de volatilitatea pretului, de când porneste si pâna ajunge trenul. Totul este foarte bine dramuit la noi. N-ai voie sa iesi din costuri. Trebuie sa vina marfa repede, s-o livrezi la timp, sa poti sa încasezi banii repede”, a spus Zoltan Prosszer.
Romcab este detinuta în proportie de 69% de Sadalbari SRL Târgu Mures, 22% de Morgan Stanley si circa 9% de alti actionari. Fostul ministru de finante Sebastian Vladescu este presedintele Consiliului de Administratie, iar Zoltan Prosszer – administrator.
Compania detine doua fabrici, una în Târgu Mures, unde este si centrul administrativ – pe un teren de 43.000 metri patrati (30.000 metri patrati construiti) si una în localitatea Acatari, lânga Târgu Mures (teren – 100.000 metri patrati si 12.000 metri patrati construiti). Ca productie, cele doua fabrici, unde lucreaza 360-400 de salariati, produc la aceleasi capacitati.
* Investitii din fonduri europene si de la EximBank
Investitia în fabrica de la Acatari a fost realizata printr-un proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar finantarea a fost asigurata de EximBank. Valoarea proiectului a fost de 14 milioane de euro la care s-au adaugat înca 3 milioane de euro – cheltuieli aditionale. Grantul a fost de 5 milioane de euro. Traian Halalai, presedintele EximBank, a declarat: „Pentru EximBank colaborarea cu Romcab are o semnificatie aparte pentru ca ne-a permis sa sustinem o companie care a demonstrat capacitatea de a genera idei cu efect atât la nivelul activitatii sale, cât si pe orizontala prin crearea de noi locuri de munca si stimularea activitatii altor companii aflate pe lantul economic. Prin acordarea unui mix de produse în valoare de circa 200 de milioane de lei, am reusit sa contribuim nu numai la dezvoltarea companiei si a zonei, ci si la atragerea de fonduri europene. Suntem în discutii pentru a extinde colaborarea si expunerea noastra pe aceasta companie si speram ca în curând sa anuntam pasii înainte facuti în colaborarea noastra. Încercam sa avem în portofoliu cât mai multe parteneriate de acest gen care sa genereze o relatie de tip win-win cu mediul de afaceri si cred ca am facut progrese semnificative în acest sens”.
ROMCAB este unul dintre cei mai mari producatori de cabluri si conductori electrici din România având în gama de fabricatie 3 grupe mari de produse: conductori, cablaje, cordoane electrice. A.I. bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!