Radu Golban, profesorul care sustine ca Germania are o datorie istorica fata de Romania, vrea sa candideze la alegerile europarlamentare din 2014, pe listele unui partid romanesc
Radu Golban, profesorul care sustine ca Germania are o datorie istorica fata de Romania, de 19 miliarde de euro, vrea sa candideze la alegerile europarlamentare din 2014, pe listele unui partid romanesc. Nesustinut de autoritati in demersul de revendicare a datoriei si concediat de la Facultatea de Vest, pe motiv ca activitatea sa ar aduce „atingeri Germaniei”, profesorul doctor in Economie, Radu Golban, si-a trasat o serie de obiective tehnice pe care crede ca le poate indeplini in plan politic.
Radu Golban, cetateanul german de origine romana, care locuieste de 10 ani in Elvetia, spune in interviul acordat Business24 ca doreste ca prin implicarea in viata politica, sa sustina in Parlamentul European cauza Romaniei in dosarul „datoriei istorice”, dar si alte reforme, cum ar fi cel al sistemului bancar.
Ce v-a determinat sa intrati in politica?
M-au determinat intrebarile oamenilor care m-au oprit pe strada, dar si ale prietenilor, ale colegilor, ale studentilor: de ce nu sunt dispus sa ma implic mai mult, de ce raman doar in viata publicistica si nu vreau sa devin mai activ, sa incerc sa rezolv ceva. Este vorba in general despre probleme economice, de credite, de piata valutara, de datoria Germaniei si de statutul Romaniei in relatiile cu UE.
Cum va propuneti dumneavoastra sa faceti diferenta?
E important a avea un europarlamentar care spune la Bruxelles lucrurilor pe nume, care poate sa devina un amplificator a realitatilor romanesti la Bruxelles, pentru a arata care sunt avantajele, dar si problemele Romaniei, cu dezindustrializarea, cu un curs valutar supraapreciat, cu creditele in valuta, cu cercul vicios in care se afla Romania. De exemplu, avem un leu supraapreciat si credite in euro. Ce putem face? Ungaria a devalorizat forintul, dar a fixat creditele in valuta straina la un nivel fix. Cum ar putea Romania sa isi protejeze clientii care au semnat contracte abuzive si au credite in moneda straina? Trebuie prezentate aceste probleme, pentru ca in Romania nu sunt doar maidanezi, gaze de sist si Rosia Montana, fara a face parte din partidele establishmentului politic, in care o mare parte dintre europarlamentari semneaza doar o condica la Bruxelles.
Ca tot ati adus in discutie aceste teme, cum va pozitionati fata de proiectele ce privesc gazele de sist si exploatarea de la Rosia Montana?
Romania trebuie sa transmita un semnal de predictibilitate pentru investitori. Oricare tensiune care apare in urma unor investitii propuse, dar care nu se vor derula, reprezinta in ansamblu o imagine negativa. Dar nu este doar problema investitiilor, este si o problema ecologica. Daca proiectele sunt in conformitate cu legea europeana, aceste proiecte trebuie sa primeasca aviz pozitiv, daca nu, trebuie sa primeasca un aviz negativ. Dar Romania trebuie sa arate ca este o tara care duce o politica predictibila si care aplica legislatia europeana.
E important sa nu „inventam” noi roata sau apa calda. Daca alte tari ar intelege ca exploatarea gazelor de sist in Romania nu ar fi in conformitate cu legislatia nationala cum poate fi, de exemplu, in Franta, atunci oamenii in Europa ar intelege care sunt rezervele romanilor. Oricare alta abatere de la regulile jocului care se aplica pentru toti participantii, reprezinta un minus la imagine.
Citeste interviul integral pe business24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!