Plangere penala fata de Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj, pentru a se stabili daca s-au respectat criteriile de transplant la Alexandru Arsinel

 

Asociatia pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta” va depune o plângere penala fata de Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj, solicitând justitiei sa lamureasca daca s-au respectat regulile si criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arsinel.

alexandru arsinelPresedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, luni, ca va depune, în numele asociatiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineste un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penala si va chema în judecata ICUTR Cluj „pentru ca justitia sa lamureasca daca în cazul Arsinel s-au respectat regulile si criteriile privind efectuarea unui transplant”.

„Sunt sute de bolnavi care asteapta ani sa primeasca un rinichi, care si-au pus întrebari si care au suspiciunea ca acel rinichi s-a pus suspect de repede la un domn de 70 de ani si fac abstractie de faptul ca a fost vorba de Arsinel. În numele lor încercam sa aflam adevarul. Seful ICUTR, Mihai Lucan, nu a precizat pâna acum daca Arsinel a primit un rinichi pentru ca a fost cel mai compatibil cu donatorul sau pentru ca a fost un actor iubit de români”, a spus Ungureanu.

Potrivit acestuia, nu se stie daca Alexandru Arsinel a primit un rinichi sau doi si nu s-a clarificat nici câti potentiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemati la transplant, în conditiile în care trebuie chemate minimum sase persoane în cazul în care se primeste un organ.

„Nu exista compatibilitate perfecta nici macar între fiica si mama, e o compatibilitate relativa între pacientii care se califica pentru a primi rinichiul, iar în acest caz exista alte criterii de departajare – vârsta, afectiuni, vechimea pe lista de asteptare si se decide cui i se va face transplantul. Jurnalistii nu pot primi astfel de informatii de la ICUTR Cluj, pentru ca se invoca confidentialitatea datelor, asa încât doar justitia poate lamuri situatia”, a explicat Emanuel Ungureanu.

El a mentionat ca exista „suspiciuni firesti”, legate de gasirea suspecta a unui rinichi dupa trei zile pentru o persoana, Alexandru Arsinel, „care nu a facut nicio zi de dializa”.

Actorul Alexandru Arsinel, director al Teatrului de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti, a suferit, la sfârsitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat joi.

Seful ICUTR, Mihai Lucan, declara ca Alexandru Arsinel este a treia persoana din România în vârsta de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând ca donatorul este un tânar de 23 de ani care s-a spânzurat dupa ce a pierdut la jocuri de noroc.

Lucan spunea ca interventia chirurgicala nu a fost una usoara, Alexandru Arsinel având 71 de ani si peste 150 de kilograme. „(…) a fost pe lista de asteptare, am facut aceasta operatie pentru ca domnul Arsinel reprezinta o valoare foarte importanta, iar vârsta biologica a permis transplantul”, afirma Lucan.

Citeste articolul integral pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie