Impozitul pe salariu. Modificare calcul
Baza legala: HG 613/2013 publicata în Monitorul Oficial nr.528/ 22.08.2013; Legea 571/2003 cu modificari si completari ulterioare; HG nr.44/2004 modificari si completari ulterioare; Legii nr. 204/2006
Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost modificate de catre HG 613/2013, iar printre aceste modificari se numara si cele referitoare la deducerea contributiilor retinute pentru scheme de pensii în cadrul calculului impozitului pe salarii, informeaza Contzilla.ro.
Noile reglementari
Astfel, conform noilor reglementari, la calculul impozitului pe salarii deducerea contributiilor retinute pentru scheme de pensii facultative este posibila doar în conditiile în care au la baza documentele privind calificarea schemelor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara, si care sunt obtinute: la solicitarea angajatorului – în cazul contributiei la fondul de pensii din partea angajatorului pentru angajat, astfel ca platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele în euro si verifica încadrarea în plafonul deductibil prevazut de lege. Pentru verificarea încadrarii în plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a României, în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale; la solicitarea angajatului – în cazul sumelor platite direct de catre angajat, care are calitatea de participant la o schema de pensii facultative si se deduc din veniturile lunii în care s-a efectuat plata contributiei, în limita venitului realizat, pe baza documentelor justificative emise de catre fondul de pensii facultative. Aceste documente sunt luate în calcul la determinarea venitului net anual corespunzator anului în care contributiile au fost platite.
Alte precizari legate de calculul impozitului pe salariu, sunt: conform punct 111 litera a), în cadrul acestor schimbari, aplicarea cotei de impozit de 16% asupra bazei de calcul este determinata, pentru veniturile obtinute la locul unde se afla functia de baza, ca diferenta între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele: deducerea personala acordata pentru luna respectiva; cotizatia sindicala platita în luna respectiva; contributiile la fondurile de pensii facultative, potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare; contributiile la fonduri de pensii facultative calificate astfel în conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si administrate de catre entitati autorizate, stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau apartinând Spatiului Economic European, astfel încât la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul în lei a 400 euro.
De asemenea, conform art.57 punct 116 din Normele de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal modificate de HG 613/2013 „Se admit la deducere contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât suma acestora sa nu depaseasca echivalentul în lei a 400 de euro pentru fiecare participant la nivelul anului”. Costin Nitu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!