Aproximativ 3.200.000 de elevi si prescolari incep luni noul an scolar

 

Aproximativ 3.200.000 de elevi si prescolari vor începe luni cursurile primului semestru al noului an scolar 2013 – 2014. Potrivit unui ordin al ministrului Educatiei, noul an scolar totalizeaza 36 de saptamâni de cursuri, însumând 176 de zile lucratoare.

copii in banci, ultima zi de scoalaClasele terminale din învatamântul liceal vor avea 37 de saptamâni, din care durata cursurilor este de 33 de saptamâni, 4 saptamâni fiind dedicate desfasurarii examenului national de Bacalaureat, cursurile claselor terminale încheindu-se în data de 30 mai 2014.

Clasa a VIII-a va avea 36 de saptamâni, din care durata cursurilor este de 35 de saptamâni, o saptamâna fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale, cursurile încheindu-se în data de 13 iunie 2014.

Pentru clasele din învatamântul liceal – filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de învatamânt în vigoare si la fel si pentru clasele din învatamântul profesional cu durata de doi ani.

Pentru învatamântul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamâni, însumând 181 de zile. Stagiile de pregatire practica pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind 720 de ore, care se desfasoara în perioada propusa de unitatea de învatamânt organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor.

Cursurile semestrului întâi vor începe luni, 16 septembrie, si se vor încheia vineri, 20 decembrie.

În perioada 2 – 10 noiembrie 2013, clasele din învatamântul primar si grupele din învatamântul prescolar vor fi în vacanta.

Vacanta de iarna va începe sâmbata, 21 decembrie, si se va încheia duminica, 5 ianuarie 2014.

Cursurile vor începe luni, 6 ianuarie 2014, si se vor încheia vineri, 31 ianuarie 2014.

Vacanta intersemestriala este prevazuta de sâmbata, 1 februarie 2014, pâna duminica, 9 februarie 2014, cursurile semestrului al doilea desfasurându-se de luni, 10 februarie 2014, pâna vineri, 11 aprilie 2014.

Vacanta de primavara este cuprinsa între 12 aprilie – 22 aprilie, iar cursurile se vor desfasura din 23 aprilie pâna pe 20 iunie.

Vacanta de vara va începe sâmbata, 21 iunie 2014, si se va încheia duminica, 14 septembrie 2014.

În zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri. Unitatile de învatamânt si inspectoratele scolare vor marca prin manifestari specifice data de 5 octombrie – Ziua internationala a educatiei si de 5 iunie – Ziua învatatorului, conform planificarilor existente la nivelul fiecarei unitati de învatamânt preuniversitar.

Saptamâna 7 – 11 aprilie 2014 din semestrul al doilea este saptamâna dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, în cadrul programului numit ‘Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!’, având un orar specific.

Tezele din semestrul I al anului scolar 2013 – 2014 se sustin, de regula, pâna la data de 20 decembrie 2013, iar cele din semestrul al II-lea – pâna la data de 23 mai 2014.

În situatii deosebite, bine fundamentate, în functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de învatamânt, modificari ale structurii anului scolar. Solicitarea de modificare a structurii anului scolar se face dupa consultarea consiliului reprezentativ al parintilor din unitatea/unitatile de învatamânt respectiva/respective.

O noutate pentru anul scolar nou este extinderea evaluarilor din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a în toate scolile din tara.

O alta noutate o reprezinta simularea nationala la clasa a XI-a pentru toate liceele din tara. Anul acesta vor fi facute simulari la clasa a VIII-a, a XI-a si a XII-a.

Cea mai importanta noutate o reprezinta modificare modului de calculare a mediei de admitere la liceu. Astfel, media celor 4 ani de gimnaziu va conta la admiterea în liceu în proportie de 25%, si nu 50% ca pâna acum.

Media obtinuta la evaluarea nationala din clasa a VIII-a va avea însa o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, fata de 50%, cât era pâna acum.

Decizia vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a VIII-a, acestea relevând diferente notabile între mediile mai mari, obtinute de elevi în scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile mai mici de la evaluarea nationala, dupa cum a precizat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.(AS – autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie