Analiza la cinci ani de la declansarea crizei: performanta statului fata in fata cu performanta privatului

 

Astazi, când se împlinesc cinci ani de zile de la declansarea crizei financiare, anuntul Lehman Brothers de la 15 septembrie 2008, va prezentam o analiza despre evolutia companiilor de stat versus companiile private din România.

performantaIzbucnirea crizei financiare a determinat o reinflamare a arieratelor companiilor, atât în cazul celor de stat cât si în cazul companiilor private. Cu toate acestea, problema arieratelor în companiile de stat este cu mult mai grava decât în cazul celor private, dimensiunea lor în raport cu volumul de activitate (cifra de afaceri sau total active) fiind mult mai mare, potrivit raportului Consiliului Fiscal dat recent publicitatii.

Primele 10 companii de stat clasate din punct de vedere al platilor restante însumeaza peste 60% din totalul arieratelor companiilor de stat, arieratele fiind concentrate în special în sectoarele feroviar, minier si energetic.

Conform sursei citate, cea mai mare parte a arieratelor companiilor de stat sunt catre bugetul general consolidat, în special catre bugetul de asigurari sociale. Spre deosebire de acestea, companiile private au arierate în cea mai mare parte catre furnizori. Companiile de stat sunt cei mai mari datornici la bugetele de asigurari sociale ale statului, totalul datoriilor restante catre bugetul general consolidat însumând peste1,9% din PIB (11,3 mld. lei) în decembrie 2012, din care 1,13% din PIB erau catre bugetele de asigurari sociale (6,6 mld lei). În general, companiile de stat nu îsi platesc la timp datoriile catre bugetul general consolidat (în special fata de bugetele de asigurari sociale) si fata de alte companii de stat.

“Arieratele au reprezentat si înainte de criza financiara o problema mai grava ca dimensiune raportata la volumul de activitate al companiilor de stat. Persistenta arieratelor în sectorul companiilor de stat indica o cultura a întârzierii sau neefectuarii platilor catre buget si catre sectorul privat, ce submineaza alocarea eficienta a resurselor si creeaza conditii competitive inegale între întreprinderi. Exista mai multi factori explicativi pentru cresterea arieratelor companiilor de stat”, se arata în sursa citata.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie