Ministerul Justitiei pregateste o lege pentru fostii tortionari din perioada comunista, prin care acestia sa plateasca despagubiri victimelor lor
Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri, la începutul sedintei de Guvern, ca Ministerul Justitiei pregateste o lege privind fostii tortionari din perioada comunista, prin care acestia sa nu se mai bucure de beneficii banesti din partea statului român, în cazul în care sunt gasiti vinovati de justitie.
Premierul nu a precizat însa clar cum va afecta aceasta lege pensiile fostilor tortionari si nici daca aceste pedepse vor intra în vigoare pe perioada proceselor în care acestia sunt judecati sau dupa un verdict definitiv al instantei.
Surse guvernamentale au explicat pentru gândul ca proiectul de lege, care va fi facut public în câteva zile de Ministerul Justitiei, prevede ca persoanele condamnate definitiv pentru uciderea sau torturarea unor persoane în perioada comunista vor fi obligate sa plateasca despagubiri cu o parte din pensia pe care o primesc de la stat.
Este vorba despre un procent semnificativ din pensia fostilor tortionari, care poate ajunge pâna la jumatate din venit si care va fi folosit pentru despagubirea victimelor lor, au mai explicat sursele gândul.
Guvernul cauta deocamdata solutii pentru a vedea daca este posibil, din punct de vedere juridic, ca pensiile fostilor tortionari comunisti sa fie sistate complet de statul român. Acest proces este dificil, deoarece pensia este garantata de lege prin dreptul la proprietate. Curtea Constitutionala a decis ca taierea pensiilor este neconstitutionala, în contextul masurilor de austeritate promovate de guvernul Emil Boc, în 2010.
Atunci, Curtea Constitutionala a decis atunci ca dreptul la pensie este „un drept preconstituit” din perioada activa a vietii, cetatenii fiind obligati sa contribuie la sistemul de asigurari sociale în mod procentual, în functie de venitul realizat. Astfel, statul este obligat ca în partea pasiva a vietii cetatenilor sa îi plateasca pensia, iar aceste doua obligatii sunt „indisolubil legate”.
În sedinta de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a mai explicat ca s-a consultat cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a spus ca acest lucru este realizabil. Mariana Câmpeanu nu a putut fi contactata pâna la publicarea acestui articol.
„Am vorbit si cu doamna Câmpeanu (ministrul Muncii – n.r) si am înteles ca este posibil ca tot ce se plateste de la bugetul de stat sa oprim si sa punem într-un fond special, pentru despagubirea victimelor. Daca instanta îi declara vinovati, înseamna ca am facut bine”, a explicat premierul Victor Ponta.
Victor Ponta a mai spus ca proiectul de lege va fi introdus pe agenda de lucru a Guvernului, pentru a fi aprobat, saptamâna viitoare.
Alexandru Visinescu, primul tortionar comunist acuzat de genocid
Saptamâna trecuta, Alexandru Visinescu, fostul sef al coloniei penitenciare Râmnicu Sarat, unde au murit printre altii fostii lideri taranisti Ion Mihalache si Jenica Arnautu, a devenit primul fost tortionar comunist acuzat de genocid de catre procurorii Parchetului General.
Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, a publicat, în cadrul unui proiect media în premiera pentru România, profilul complet al tortionarului Alexandru Visinescu.
Alexandru Visinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sarat din anul 1956 si pâna la desfiintarea închisorii, în 1963, fiind si ultimul comandant al închisorii în care a sfârsit, în urma torturilor, Ion Mihalache.
Pe lista IICMER se afla în total 35 de fosti tortionari comunisti care înca traiesc si primesc beneficii de la statul român.
Pensia lui Alexandru Visinescu este de 3.296 de lei pe luna, conform talonului de pensie prezentat de nepoata sa la audierile de la Parchet. Andrei Luca Popescu, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!