Idee inedita in Pakistan. Autoritatile ofera mediere in sali mobile
V-am povestit la inceputul saptamanii despre tribunalele online. Ce credeti ca am mai aflat acum?
In Pakistan, autoritatile au inceput sa ofere mediere in sali de judecata mobile, mai exact in autobuz! Pakistanul se confrunta cu probleme serioase in rezolvarea disputelor pentru ca la ei o cauza sta in general pe rolul unei instante peste 10 ani, chiar daca e o cauza minora.
Multi dintre cei care sunt frustrati de aceste termene, apeleaza la adunarile traditionale numite jirgas care ofereau solutii foarte rapide, insa barbare, cum ar fi: ingroparea de viu a celui condamnat, omorarea cu pietre.
Oficialii pakistanezi incearca in modul acesta sa reduca implicarea jirgas sau a talibanilor in solutionarea conflictelor dintre cetateni si in acelasi timp sa imbunatateasca sistemul judiciar profund deficitar al statului.
Ceea ce e foarte incurajator este ca oamenii apeleaza la aceste “autobuze ale medierii”, existand in jur de 30 de cauze pe zi. Ma intreb daca am incerca sa implementam o metoda inedita ca aceasta, care ar fi reactia societatii civile?
Articol tradus:
Oficialii pakistanezi au inceput sa ofere mediere intr-o sala de judecata “mobila” pentru a testa daca aceasta metoda poate ajuta la degrevarea instantelor supraaglomerate. Sala de judecata intr-un autobuz (courtroom-on-a-bus) va media cauze civile mici, cauze penale minore si cauze cu minori.
Cauzele pot dura decenii in Pakistan – sunt 1,4 milioane de cauze nesolutionate, aflate pe rolul instantelor.
Familiile unora dintre victime, frustrate de procedurile instantelor si de timpul acesta de asteptare, apeleaza la acele adunari ale barbatilor numite JIRGAS. Aceastea ofera solutii instant, insa se pare ca au condamnat oameni sa fie ingropati de vii, violate in grup sau batuti cu pietre pana la deces.
Problemele juridice au contribuit, de asemenea la castigarea sprijinul talibanilor atunci cand militantii au oferit Tribunalelor Islamice distribuirea rapida a dreptatii. Oficialii spera ca noua mediere va putea oferi o alternativa pentru Curtile Talibane si pentru Jirgas.
Prin acest sistem se incearca institutionalizarea medierii astfel incat sa existe sanse mult mai mici ca drepturile omului sa fie incalcate.
Curtea mobila a audiat 29 de cazuri in sala de judecata cu lambriuri de lemn in prima zi in Peshawar. A eliberat minori din inchisoare, a audiat dispute privitoare la proprietate si a dat amenzi in cuantum mic.
Un cetatean a declarat ca i-a fost facuta dreptate in 10 minute in instanta mobila. Cauza lui era pendinte in fata instantei civile de 6 luni.
Guvernul spera sa lanseze inca 11 autobuze in acest an, cu finantare la ONU.
Avocatii pakistanezi considera ca medierea va functiona doar pentru cazuri mici. Pentru infractiunile grave, Pakistan are nevoie de mai multi judecatori si de o fromare mai buna pentru politie, avocati si judecatori.
Deputat Alina Gorghiu, alinagorghiu.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!