Romcab, fabrica de la Acatari, care trimite peste granita cabluri electrice de peste 30 de milioane de euro

 

Reluarea exploatarii de la Rosia Poieni de catre compania de stat Cupru Min, care în prezent se afla în cautarea unui investitor, ar reprezenta „mana cereasca“ pentru producatorul de cabluri si conductori electrici Romcab, a declarat omul de afaceri Zoltan Prosszer, care detine 69% din compania din Târgu Mures prin firma Sadalbari.

romcab„Reactivarea Cupru Min ar fi mana cereasca pentru noi. Noi cumparam acum cupru de la traderi locali care importa din tari din Europa, cum sunt Polonia sau Germania“, a spus Prosszer.

Cuprul este principala materie prima folosita în procesul de fabricatie a cablurilor, iar pretul acestuia, care variaza în functie de cotatia de pe bursele externe, are o influenta foarte mare asupta acitivitatii companiei.

Romcab cumpara aluminiul de la Alro Slatina, iar materialele izolatoare le achizitioneaza din România, de la Prodplast, Teraplast si Oltchim, dar si din Italia. Astfel, doar cuprul este adus de peste granita.

Strategia Ministerului Economiei pentru Cuprumin, companie care are cele mai mari rezerve de cupru din tara, vizeaza atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata în avans a cantitatii de concentrat de cupru rezultata în urma exploatarii.

Doi dintre cei trei investitori interesati sa cumpere concentratul de cupru de la Cuprumin, Yildirim Holding (Turcia) si Trafigura (Olanda), au ramas în cursa, dupa ce Glencore (Elvetia) a avut „omisiuni“ în privinta scrisorii de garantie bancara. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat recent ca spera ca procesul de atragere a unui investitor sa fie finalizat la jumatatea lunii octombrie.

Peste 55% din productie merge la export

Compania Romcab Târgu Mures, listata pe piata Rasdaq, a înregistrat anul trecut un profit de 1,56 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 60,9 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe portalul Ministerului Finantelor. Pentru acest an, compania îsi propune sa atinga o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro, iar pentru 2014 – 120 de milioane de euro.

Aproximativ 55% din productia de cabluri electrice a companiei Romcab merge la export, în tari precum Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croatia Polonia si Austria, dar si în Rusia si Turcia.

„Strategia noastra este sa livram pe o arie de 1.000 de kilometri în jurul orasului Târgu Mures. Exportam îm Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croatia, Polonia si Austria. Vrem sa crestem exporturile pâna la 70% din productie în 201. Cererea de afara este mai mare decât pe piata locala, acolo potentialul este mai mare“, a declarat Csaba Gombos, directorul operational al Romcab.

Actionarii Romcab îsi propun sa devina cel mai important producator de cabluri din Europa de Est în urmatorii ani, iar pentru 2013 tintesc o cota de piata de peste 10%.

Citeste articolul integral pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie