Pensiile private. Reglementari, propuse de Ministerul Muncii
Participantii la fondurile de pensii private vor avea la dispozitie mai multe optiuni pentru a-si incasa banii, dupa incetarea perioadei active, se arata intr-un proiect de act normativ, lansat, miercuri, in dezbatere publica de Ministerul Muncii. In plus, proiectul stabileste ca plata efectiva a banilor urmeaza sa fie efectuata de furnizorii de pensii private.
Ministerul Muncii a lansat, miercuri, in dezbatere publica un proiect de lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiei private. Documentul stabileste reguli privind sistemul de plata a pensiilor private, categorii de pensii private si institutiile autorizate sa faca plata banilor.
Scopul noilor reglementari este realizarea obiectivului din cadrul reformei sistemului de pensii in sensul completarii componentei private, prin crearea cadrului legal de plata a pensiei cuvenite participantilor si beneficiarilor dupa realizarea perioadei de acumulare, a explicat Ministerul Muncii.
Cine va plati pensia privata?
Proiectul de lege prevede ca furnizarea pensiilor private reprezinta activitatea de administrare a unui fond si de efectuare a platilor pensiilor private, conform contractelor de furnizare incheiate cu membrii fondului.
Mai exact, plata pensiilor catre cei care au contribuit la fondurile de pensii private urmeaza sa fie realizata de furnizorii de pensii private care, conform documentului, pot fi:
- administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau fonduri de pensii administrate privat;
- societati de asigurari de viata;
- societatile de furnizare a pensiilor private constituite ca societati pe actiuni, care au ca obiect exclusiv de activitate furnizarea pensiilor private.
De asemenea, acesti furnizori urmeaza sa administreze fondurile de furnizare a pensiilor private, din care se va face plata efectiva a banilor catre pensionari.
Potrivit documentului, fondul de furnizare a pensiilor private este o entitate constituita printr-un contract de societate civila simpla fara personalitate juridica, in conformitate cu dispozitiile proiectului de lege si cu prevederile Codului Civil privind contractul de societate.
Sistemul de plata a pensiilor private
Documentul propus de Ministerul Muncii stabileste in mod concret cum se va realiza plata pensiilor private catre beneficiari.
Astfel, cu 12 luni inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare, administratorul unui fond de pensii administrat privat si/sau a unui fond de pensii facultative, este obligat sa ii notifice participantului, in scris, urmatoarele:
- valoarea contributiilor brute platite,
- valoarea activului personal net,
- posibilitatea de a opta pentru oricare fond de furnizare a pensiilor private.
Mai departe, de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantii pot alege furnizorul pensiei private.
Important! Participantii unui fond de pensii private care implinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor sunt repartizati aleatoriu de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, stabileste proiectul de act normativ.
La randul sau, furnizorul de pensii private nu poate refuza nicio cerere de obtinere a unei pensii private, daca persoana indeplineste conditiile legale, se arata in reglementarile propuse. In plus, in termen de cinci zile calendaristice de la depunderea cererii si de la semnarea unui act individual de aderare, furnizorul urmeaza sa notifice adminstratorul fondului de pensii private la care solicitantul este participant, cu privire la decizia acestuia de a opta pentru o pensie privata.
Dupa ce primeste notificarea, administratorul fondului de pensii private este obligat, ca in termen de 5 zile calendaristice, sa calculeze valoarea activului personal net al participantului.
Odata ce operatiunea este finalizata si rezultatul este trimis inapoi catre furnizor, acesta din urma trebuie, ca in ziua lucratoare urmatoare primirii calculului, sa incheie contractul de furnizare a pensiei private, concomitent cu informarea administratorului.
Atentie! Potrivit dispozitiilor propuse, aderarea la un fond de furnizare a pensiilor private este obligatorie pentru toti participantii la un fond de pensii private si se exercita prin semnarea unui act individual de aderare.
Totusi, daca suma totala cuvenita pentru pensia privata nu este suficienta pentru dobandirea unui tip de pensie privata, participantul la un fond de pensii private urmeaza sa primeasca, la cerere, suma totala cuvenita ca plata unica, de la administratorul fondului de pensii private, se mentioneaza in documentul citat. In aceasta situatie, administratorul fondului de pensii private este obligat sa plateasca participantului o plata unica, in termen de 30 de zile calendaristice de la cerere. In caz contrar, adminstratorul va datora dobanzi, penalitati sau majorari de intarziere, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala, referitoare la sumele nevirate la termen pentru obligatiile bugetare.
Pensia privata
Potrivit proiectului de lege, pensia privata poate fi pensie viagera sau pensie limitata. Aceste doua categorii de pensii se clasifica la randul lor in mai multe tipuri.
Astfel, pensia viagera poate fi:
- pentru o singura persoana, reprezentand suma lunara fixa datorata si platita pana la decesul membrului
- pentru o singura persoana, cu perioada certa de plata, reprezentand suma lunara fixa datorata si platita pana la decesul membrului sau pana la finalul perioadei certe de plata, in situatia in care decesul acestuia survine inainte de expirarea perioadei certe de plata, caz in care pensia se plateste beneficiarului desemnat, pana la finalul perioadei prevazute in contractul de furnizare a pensiei private;
- cu componenta de supravietuitor, reprezentand suma lunara fixa datorata si platita membrului pana la decesul acestuia, iar dupa decesul acestuia, datorata si efectuata sotului supravietuitor pe durata vietii acestuia, in cuantum stabilit ca procent din valoarea pensiei private.
In ceea ce priveste pensia limitata aceasta reprezinta plata lunara a unei sume fixe datorata si platita pana la expirarea perioadei limita (aceasta este cuprinsa intre cinci si zece ani), stabilita prin contractul de furnizare a pensiei private, sau pana la data decesului membrului, daca acesta survine inainte de expirarea perioadei limita.
Atentie! Reglementarile propuse de Ministerul Muncii stabilesc ca membrul este obligat sa opteze pentru o pensie viagera, in cazul in care activul personal al acestuia este suficient pentru obtinerea unei pensii viagere. De asemenea, membrul este obligat sa opteze pentru o pensie limitata, in cazul in care activul personal al acestuia nu este suficient pentru obtinerea unei pensii viagere.
In acelasi timp, un furnizor nu poate refuza o cerere de obtinere a unei pensii private, atat timp cat activul personal al potentialului membru este suficient pentru plata unei pensii viagere sau pensii limitate de cel putin 24% din indemnizatia sociala pentru pensionari, stabilita pentru sistemul public, valabila la data efectuarii calculului, se arata in noile dispozitii.
In cazul in care activul personal al participantului este suficient pentru alegerea oricarei pensii viagere, acesta poate opta pentru tipul de pensie viagera pe care o considera cea mai adecvata.
Pensia privata urmeaza sa se plateasca de catre furnizor din fond, lunar, catre membru, mandatarul desemnat de acesta prin procura speciala sau reprezentantul legal al acestuia, fie prin serviciu postal, fie printr-un cont bancar, se precizeaza in documentul citat.
In cazul schimbarii domiciliului sau a resedintei in alta tara, membrul, beneficiarul sau supravietuitorul pastreaza dreptul la pensia privata conform contractului de furnizare a pensiei private incheiat cu un furnizor din Romania si aceasta se plateste in acea tara. Elena Voinea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!