Ministrul Sanatatii vrea modificarea taxei clawback pentru medicamentele generice
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa creasca consumul de medicamente generice. El spune ca institutia pe care o conduce are „câteva obiective de îndeplinit ca sa putem sa asiguram doua lucruri importante: un acces mai mare al pacientilor la medicamente si, în al doilea rând, sa utilizam mai bine fondurile publice”.
Seful de la sanatate spune ca utilizarea cu precadere a medicamentelor generice nu este benefica doar bugetului de stat, ci si pacientilor, acestia din urma putând sa îsi permita din punct de vedere financiar tratamentele de care au nevoie. În acest sens, Nicolaescu vrea sa ia o serie de masuri care vor fi aplicate atât în cazul companiilor farmaceutice, dar si a medicilor care prescriu medicamente.
„Primul obiectiv, si poate cel mai important, este sa modificam taxa clawback. Azi, aceasta taxa se calculeaza la fel si pentru generice si pentru cele originale. Desi industria de generice este în regres, ea suporta aceeasi impozitare cum o suporta industria de originale care este în crestere. Deci, este o defavorizare grava a industriei de generice care micsoreaza pâna la urma posibilitatea de desfacere a medicamentelor generice. Ne-am propus sa facem acest lucru. Producatorii de originale au acceptat sa facem acest lucru si lucram la ea. Sper ca pâna la sfârsitul anului sa terminam partea legislativa, sa o aprobam si sa produca efecte începând cu anul viitor”, a precizat Eugen Nicolaescu, prezent la International Health Forum.
A doua masura pe care vrea sa o ia ministrul presupune inclusiv „informarea corecta a pacientilor asupra medicamentelor generice”. „În acest sens vom încerca sa introducem pe retete, începând cu viitorul contract cadru, medicamentul de referinta. Deci, medicamentul generic este cel mai ieftin, iar cetateanul trebuie sa stie, sa nu ramâna cu ideea ca nu are alte posibilitati. Pacientul trebuie sa stie care este acest medicament si, mai departe, pe banii lui, pe optiunea lui, va putea sa se duca într-o directie sau alta. Cred ca daca vom informa corect cetatenii, ei vor putea sa îsi cumpere medicamente generice mai multe, pentru ca, dupa cum stiti, medicamentele originale costa foarte mult, pentru ca sunt scumpe, iar multi pacienti renunta la tratament pentru ca nu au bani sa achite diferenta”, a precizat Eugen Nicolaescu.
Ministerul Sanatatii spune ca „medicamentele generice nu sunt bune, ci foarte bune”. „De regula, nu este nicio diferenta între un medicament original si cel generic. Poate uneori este vorba de un confort al pacientului: în loc sa ia trei pastile ia una, deci chestiuni care nu au de-a face cu efectul teraputic efectiv, ci cu partea mai mult de confort si de-ati face viata mai usoara, sa spunem. Toate genericele sunt facute pe baza de studii clinice, pe baza de dovezi. Nu vorbim aici pe ce ni se pare. Vorbim de medicina bazata pe dovezi. Vorbim de medicamente care respecta regulile Organizatiei Europene a Mecamentului. Deci, vorbim de medicamente aprobate”, a mai spus seful de la Sanatate.
Datele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din România arata ca piata acestor medicamente valoarea la noi în tara la 110 milioane de euro. Madalina Chitu, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!