Liviu Voinea, despre masura de reducere a CAS-ului
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a explicat, intr-un interviu acordat Business24, care este „traseul” pe care trebuie sa il urmeze proiectul bugetului de stat dupa ce va fi redactat. Este nevoie ca si Comisia Europeana sa isi dea acordul pe bugetul de stat national.
In plus, ministrul a explicat si algoritmul de calcul al bugetului de stat si marja pe care Guvernul o are la dispozitie pentru a adopta masuri fiscale, cum ar fi reducerea CAS cu trei puncte procentuale, o masura sustinuta de PNL.
Ati vorbit despre impactul pe care l-ar putea avea reducerea CAS cu trei puncte procentuale. S-a facut o analiza pentru includerea unei astfel de masuri in bugetul pentru anul 2014?
S-au facut analize pentru foarte multe masuri. Cum se face bugetul, anvelopa bugetara: de la veniturile facute in 2013 pe noua luni, pentru ca in octombrie o sa fie noua luni, cu o estimare conservatoare pentru finalul anului. Adaugi cresterea economica nominala, adica cresterea PIB-ului si inflatia, deci majorezi veniturile din 2013 cu procentul cresterii nominale care este undeva in jur de 5-6% si obtii o suma totala a veniturilor. Stii cat este deficitul in care trebuie sa te incadrezi, care este 2% din PIB, si inseamna ca poti sa ai cheltuieli cu 2% mai mari decat suma asta.
In acea bucata de bani, vezi ce masuri poti sa iei. Decizia politica se va lua cu toate cifrele pe masa, reducerea CAS-ului cu 3 procente are 2,5 miliarde de lei impact, TVA la alte produse are un impact, TVA total are un impact. Pe de alta parte, o sa fie si cheltuieli cu investitii. Ca sa va dau un termen de comparatie, investitiile de la bugetul de stat, sunt, in 2013 de un miliard si ceva. Restul sunt de la bugetele locale, din fonduri europene si din fonduri nerambursabile pana la 37 de miliarde.
Proiectul de buget de stat, gata la mijlocul lunii octombrie, trebuie sa treaca si pe la Comisia Europeana. Este o formalitate sau va asteptati chiar la obiectii de la Bruxelles?
Nu este o formalitate. Este o obligatie pe care o au toate tarile. Noi, pana la acea data vom fi de acord si cu Fondul Monetar Intenational si CE, iar bugetul national va trece prin mainile FMI si CE. Toate Toate masurile de natura fiscal bugetara se iau cu acordul partenerilor internationali.
Va fi finalizata Ordonanta de Urgenta pentru prioritizarea investitiilor?
Este publicata pe site-ul ministerului. Este o ordonanta cu trei categorii de probleme. Sunt de natura fiscal bugetara si cu creditele de angajament si cu creditarea investitiilor si CAS-ul la chirii.
Considerati ca masura de reducere a TVA la paine a fost un experiment de succes?
Nu avem de unde sa stim in acest moment. Trebuie sa vedem dupa cateva luni de aplicare. De exemplu, TVA aferent lunii septembrie se incaseaza pe 25 octombrie. Noi avem in acordul cu FMI ca in cursul anului 2014 vom evalua impactul economic. Vom vedea, poate sa fie si in prima jumatate si in a doua parte a anului. Cristina Cauea, business24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!