Bilantul inundatilor de la Galati: Noua morti si sute de case maturate de ape
Sute de gospodarii au fost maturate de ape, în sute de case nu se mai poate locui, iar noua oameni si-au pierdut viata, în urma inundatiilor de noaptea trecuta, din judetul Galati, bilant dramatic la care autoritatile au reactionat invers proportional cu gravitatea celor petrecute.
A fost nevoie doar de apa de ploaie cazuta în puhoaie si strânsa laolalta de pe dealurile care împrejmuiesc satele sinistrate precum marginile unor pâlnii. Bilantul inundatiilor este cel mai dramatic înregistrat în ultimii ani în România, reactia autoritatilor fiind însa invers proportionala cu gravitatea celor petrecute. Urmarile inundatiilor graiesc de la sine, însa nu pot descrie îndeajuns de bine momentele în care s-a petrecut totul.
Curtile au fost maturate de apele învolburate, acareturile, gardurile, masinile si utilajele agricole au fost luate de ape si mutate dintr-o parte în alta a satelor, iar toate acestea au fost acoperite cu mâl.
Peisajul pare a fi opera unui vrajmas orb care a actionat haotic: acesta este dezastrul de dupa dezastru.
Daca modul în care echipele de interventie formate din militari, jandarmi, angajati ai inspectoratului pentru situatii de urgenta si-au facut treaba în noaptea dezastrului ajutându-i pe sinistrati a fost exemplar, nu acelasi lucru se poate spune despre reactia de dupa a autoritatilor.
Cu toate ca a existat o singura certitudine – prapadul lasat de puhoaie – lucrurile au fost vazute în mod diferit de sinistrati si de autoritatile pentru care importante sunt procedurile.
În timp ce o femeie în vârsta din Cuca, localitate grav afectata de inundatii, cauta o bucata de pâine, fie si uscata, printre ramasitele unei bucatarii înecate în namol, autoritatile guvernamentale venite de la Bucuresti, între care si vicepremierul Gabriel Oprea, au anuntat ca statul îi ajuta pe sinistrati cu 500 de tone de faina, în conditiile în care multe dintre case sunt pline de mâl si, evident, si bucatariile acestora.
Chiar daca batrânei din Cuca i-ar fi trecut prin cap sa faca pâine, nu ar fi avut bucatarie unde sa mai framânte aluatul.
„Nu am mâncat de ieri, de la amiaza. Nu am unde sa ma duc, pe mine nu ma primeste nimeni. Îmi este foame si nu stiu ce sa fac, ca nu am niciun ban. Am o bucatica de pâine colea, da’ e uscata de-ti sfarâmi capul cu ea. Îmi vine sa zbier ca animalele. Eu ce manânc?”, se întreaba batrâna din Cuca.
Citeste articolul integral pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!