Anumite documente legate de proiectul Rosia Montana raman secrete
Desi licenta de exploatare pentru proiectul Rosia Montana emisa de Guvern în 1999 are gradul de secretizare „CONFIDENTIAL”, premierul Victor Ponta a decis sa „desecretizeze” anumite aspecte de interes public. Se va da un vot public asupra proiectului, spune premierul, exprimându-si totodata dorinta ca decizia politica „sa fie precedata de o dezbatere serioasa, nu invers”.
Premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova, au prezentat, joi, câteva aspecte din documentele legate de proiectul minier de la Rosia Montana.
Realitatea.NET a prezentat LIVE TEXT si principalele declaratii ale celor doi oficiali:
Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului: licenta de exploatare emisa de catre Guvernul României în 1999 si transferata în 2000 catre RMGC are gradul de secretizare „CONFIDENTIAL”. În baza deciziilor instantelor de judecata s-a respins în mod irevocabil cererea de furnizare a licentelor miniere, însa eu consider, si-mi asum asta, ca anumite aspecte de interes public pot sa le fac publice fara a încalca caracterul confidential si decizia instantelor judecatoresti, si anume:
Conform art. 4.1, durata licentei e de 20 de ani, din 1999 pâna în 2019. Conform art. 10, titularul plateste catre bugetul statului o redeventa de 2% din valoarea productiei miniere, renegociata la 6%.
Conform art. 18, litigiile rezultate din prezenta licenta vor fi solutionate de Centrul international de arbitraj al Camerei economice federale a Austriei, din Viena, potrivit regulamentului de arbitraj al acesteia.
Art. 20 – daca nu exista alte specificatii în prezenta licenta, informatiile vor fi mentinute confidentiale si nu vor fi divulgate fara consimtamântul scris prealabil al celeilalte parti.
Am fost întrebat, pe buna dreptate, care sunt consecintele financiare pentru o eventuala nerealizare a proiectului si, în baza respingerii legii, e foarte clar ca proiectul nu se va realiza.
Am la dispozitie înstiintarile oficiale privind investitiile concrete care tin de mediu, infrastructura si de organizare a exploatarii, facute între 1997 si 2012, de catre companie. Acestea sunt estimate la aprox. 550 mil euro. Obligatiile de mediu si de protectie a patrimoniului pe care România trebuie sa le acopere în masura în care nu se face proiectul. Daca se facea, le acoperea compania.
În masura în care proiectul nu se face, România este obligata sa plateasca ecologizarea zonei. Statul român trebuie sa plateasca si sa decontamineze aceeasta zona. (…) Per total, în jur de 480-500 mil. euro. În baza business plan-ului, încasarile care ar fi fost previzionate pentru statul român, 3,6 mld euro, acelea nu le poti trece la „pierderi” pentru ca nu le avem. Le-am fi avut. Însa compania urma sa aiba încasari de 2,7 mld de dolari. În masura în care va exista un litigiu împotriva statului român, Guvernul se va apara.
Am fost întrebat de unde sunt aceste cifre. Vom încerca sa ne aparam în fata instantelor internationale pentru a nu plati aceste despagubiri, dar exista un potential pericol.
Despre atacul lui Antonescu: În trei ani nu m-ati auzit, în public, criticându-l pe Antonescu. O politica serioasa nu se face prin polemici publice. Ma vad cu Antonescu, discutam despre toate lucrurile importante. Pot sa dau dovada de respect si asta o sa fac în continuare si fata de reprezentantii Opozitiei.
Nivelul de 6% al redeventei, comparabil cu Finlanda si Suedia, e cel maxim. 19% actiuni ale Minvest e decizia din 2000.
De ce ramâne secreta licenta de exploatare? Conform legilor României, ramâne secreta, dar ceea ce e important pentru opinia publica v-am spus eu.
Licenta de exploatare, documentul ULTRASECRET care a cedat practic dreptul asupra aurului de la Ro?ia Montana, nu este un secret chiar atât de bine pazit: o varianta a fost publicata înca din luna august 2013 pe site-ul Rise Project.
Detaliile acordului prin care licenta a fost acordata, în 1999, companiei statului Minvest, fara licitatie, iar un an mai tarziu a ajuns, tot fara licitatie, la compania privata Euro Gold Resources (actuala Rosia Montana Gold Corporation) pot fi vazute aici.
Declaratii Dan Sova:
Cât de mult poate da statul român? Nu vreau sa dau idei sau argumente investitorilor straini, dar, daca nu le vom da posibilitatea sa realizeze aceasta investitie, ne vor actiona în instantele internationale pe încalcarea conventiilor de promovare si protejare reciproca a investitiilor si vom vedea ce se va întâmpla. Nu vom avea o pozitie usoara oricum. Pretentiile trebuie sa fie cuantificate si se bazeaza pe cheltuielile de investitii deja realizate si pe beneficiul care poate fi demonstrat conform unui business plan atestat de un auditor extern independent. Problema noastra mare este ca, atunci când luam în considerare pretentiile unui investitor, trebuie sa luati în considerare ca Gabriel Resources este listat pe bursa de la Toronto si, ca atare, toate business plan-urile sunt atestate, ceea ce pentru noi este o pozitie dificila.
Vi se pare corect sa se avanseze cifra de 2 mld de dolari din partea premierului? E foarte normal pentru ca, daca nu avertizezi, ne trezim peste 3-4 ani cu niste oameni care ne vor spune „n-am stiut”. Întotdeauna despagubirile într-un proiect de investitii sunt bani investiti – beneficiu nerealizat demonstrabil contabil.
Cred ca senatorul Sova va spune „da” pentru acest proiect.
În 1995 a existat un contract de colaborare, în care nu era nimic statuat. Îl dam publicitatii. Era o simpla colaborare.
În afara de licenta de exploatare, totul va fi dat publicitatii. Probabil într-o saptamâna.
În licenta de exploatare din 1999 nu e nicio prevedere legata de conservarea patrimoniului cultural, de conservarea comunitatii de la Rosia Montana. Sunt 3 articole referitoare la protectia mediului în care se spune, la modul general, sa protejam mediul. realitatea.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!