Dosarul lui Adrian Severin: Jurnalistii de la Sunday Times, audiati prin comisie rogatorie de DNA
Jurnalisti de la Sunday Times au fost audiati prin comisie rogatorie, la cererea DNA, în dosarul lui Adrian Severin, ei aratând ca aveau informatii privind „lobbysti” care influentau excesiv activitatea din PE si ca se dadeau bani unor deputati, în schimbul modificarii legilor.
Potrivit rechizitoriului prin care procurorii anticoruptie l-au deferit justitiei pe Severin, în cursul anchetei, mai multi oficiali si jurnalisti de la publicatia britanica Sunday Times au dat declaratii, prin comisie rogatorie.
„Mentionam faptul ca, martorii (…), (…), au fost audiati prin comisie rogatorie de catre Ministerul de Interne – Autoritatea Centrala din Marea Britanie – Departamentul de Cooperare Judiciara.
Martorele (…), (…) si (…) au fost audiate tot prin procedura comisiei rogatorii de catre Politia Federala – Oficiul Central pentru Combaterea Coruptiei din Belgia”, se arata în documentul citat.
Unul dintre jurnalisti a relatat, în declaratia sa, ca exista suspiciunea potrivit careia în Parlamentul European (PE) exista „lobbysti” care influentau excesiv activitatea institutiei.
„Din declaratia martorului (…) rezulta ca: acesta este angajat al ziarului «The Sunday Times» cu sediul în Londra; ca demersul sau a fost unul jurnalistic pornind de la suspiciunea ca existau lobbysti care influentau excesiv activitatea din cadrul Parlamentului European; ca se plateau sume de bani unor deputati în schimbul modificarii legilor. Prin declaratie, martorul confirma toate întâlnirile si discutiile pe care, împreuna cu martora (…), le-a avut cu învinuitul Severin Adrian”, se arata în rechizitoriu.
Acelasi jurnalist, precizeaza anchetatorii, a depus un hard disk care contine înregistrari audio-video si telefonice, precum si comunicari prin e-mail.
O jurnalista a aceleiasi publicatii a dat o declaratie identica, potrivit rechizitoriului furnizat oficial de DNA: „Din declaratia martorei (…) rezulta ca a fost angajata a ziarului «The Sunday Times» cu sediul în Londra; ca demersul sau a fost unul jurnalistic pornind de la suspiciunea ca existau lobbysti care influentau excesiv activitatea din cadrul Parlamentului European; ca se plateau sume de bani unor deputati în schimbul modificarii legilor”.
Procurorii au audiat-o si pe asistenta parlamentara a lui Adrian Severin, care a aratat ca „l-a informat pe învinuitul Severin Adrian cu privire la faptul ca a primit un mesaj pe e-mail de la martorul (…), împrejurare în care învinuitul a spus ca stie despre ce este vorba; ca învinuitul i-a cerut sa ia legatura cu martorul (…) în vederea stabilirii unei întâlniri; ca în doua rânduri i-a condus pe martorii (…) si (…) la biroul învinuitului Severin Adrian; ca i-a cerut sa se intereseze în legatura cu un raport care se discuta în acea perioada în Comisia de afaceri juridice, însa nu s-a ocupat de aceasta problematica ea, ci martora (…); stie ca, cu putin timp înainte de data depunerii amendamentului, martora … a trimis un e-mail la cererea învinuitului Severin Adrian martorei (…), asistenta martorului (…) si ca e-mailul respectiv se referea la amendamentul anterior amintit; ca la cererea învinuitului Severin Adrian, martora (…) i-a telefonat martorei (…)”.
În acest caz, anchetatorii au audiat si un europarlamentar, care a spus ca „în jurul datei de 17 februarie 2011 a fost sunat de martora (…), asistenta lui (Severin – n.r.), care i-a comunicat faptul ca europarlamentarul vrea sa-i faca o propunere de amendament la Considerentul 26 al Directivei de garantare a depozitelor bancare, în sensul stabilit la patru saptamâni”.
Conform rechizitoriului, în aceeasi declaratie, europarlamentarul mai afirma: „Propunerea învinuitului Severin Adrian coincidea cu punctul lui de vedere, motiv pentru care i-a comunicat martorei (…) ca este de acord cu aceasta, sens în care i-a cerut sa-i trimita propunerea prin e-mail; ca a constatat ca în data de 17 februarie 2011, ora 11:20, i-a fost trimis un e-mail de pe adresa de e-mail a învinuitului Severin Adrian de catre martora (…) în numele învinuitului ulterior amintit cu o propunere de amendament la Directiva privind schema de garantare a depozitelor bancare; ca în seara zilei de 17 februarie 2011 s-a întâlnit în incinta aeroportului din Strasbourg cu învinuitul Adrian Severin, ocazie cu care acesta i-a multumit pentru ca a acceptat propunerea sa la amendamentul anterior amintit; ca a depus 5 amendamente la directiva privind schema de garantare a depozitelor bancare printre care si cel propus de învinuitul Severin Adrian; ca la data de 22 martie 2011 a avut loc votul în comisia juridica referitor la raportul de garantare a depozitelor bancare fiind votate toate cele cinci amendamente depuse de martorul (…), inclusiv cel propus de învinuitul Severin Adrian”.
Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecata de procurorii DNA, care îl acuza de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat sa primeasca 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!