Cum si-au crescut bancile marja de profit, pe seama scaderii dobanzii BNR

 

Teoretic, BNR a scazut dobânda ca sa ajute economia. Practic, bancile si-au crescut marja de profit: ca sa reduca dobânda creditelor cu 1%, au taiat randamentele depozitelor în lei pâna la nivelul celor în valuta.

bancileLa aproximativ o luna de la taierea dobânzii-cheie de catre BNR, la 4,5%, doar Volksbank, CEC, BCR si Alpha Bank au redus dobânda la creditele în lei. În ciuda faptului ca la ora actuala creditarea se face exclusiv în lei, dobânzile la împrumuturile în moneda nationala au înca niveluri foarte înalte. Daca pentru creditele ipotecare si Prima Casa dobânzile sunt în general sub 10%, pentru creditele de consum, dobânzile sunt si de 17% sau chiar 19% la unele banci.

Totusi, exista câteva exceptii si în cazul creditului de consum. Mai  exact, bancile care au „ascultat“ de BNR au ajuns cu dobânda creditului de consum sub 10%: CEC (9,5% pe an), Volksbank (9,75% pe an) si Alpha Bank (9,95% pe an). „Reducerea dobânzilor la creditele de consum face parte din planul de actiuni al Volksbank România pentru repozitionarea si consolidarea pozitiei pe piata locala. Planurile de restructurare au fost în mare parte finalizate, oferta de produse a fost redesenata, si banca finanteaza deja economia”, declara Benoit Catel, presedintele Volksbank România. Volksbank mizeaza, în perioada urmatoare, pe cresterea creditului de consum si pe extinderea finantarilor acordate companiilor.

„Vrem sa acordam credite. Avem suficienta lichiditate si suntem pregatiti sa sustinem revenirea creditarii si economia pe ansamblu, atât prin credite negarantate, cât si garantate,” a declarat si Andrew Gerber, director produse retail în cadrul BCR.

În schimb, dobânzile la depozite au ajuns la noi minime istorice. Doar patru banci mai au dobânda de 5% sau usor peste, Marfin, Feroviara, TBI Bank si Piraeus Bank. Majoritatea bancilor practica remunerarea dobânzilor la depozitele populatiei la acelasi nivel sau chiar sub nivelul dobânzii-cheie a BNR, de 4,5%. Bancile din top 5 (mai putin BRD) practica dobânzi sub 4%, câteva dintre ele ajungând chiar si sub nivelul ratei Robid la trei luni, de 3,35% la sfârsitul lunii trecute.

Mai mult înca, prevalându-se de faptul ca „sunt la moda dobânzile fixe“, bancile ajung sa practice pentru clientii vechi o serie de dobânzi variabile, care au ajuns la niveluri incredibile: 1,75% la depozitul pe trei luni mai mic de 20.000 de lei pentru persoane fizice de la BCR. La Raiffeisen Bank, la acelasi tip de depozit, dobânda este de 2,2%. La multe alte banci, nivelul dobânzilor variabile nici nu mai este afisat în lista de comisioane si dobânzi, singurele trecute fiind cele fixe, la produsele noi, chiar daca dupa trei luni rata „fixa“ se actualizeaza cu o alta, mai mica decât cea initiala, iar produsul nou este vesnicul depozit la termen cu plata lunara sau la scadenta a dobânzii.

În acest context, bancile apar ca fiind total dezinteresate si de fenomenul economisirii, nu doar de cel al creditarii.

Dobânda scade si de doua ori pe luna

Atunci când te poti împrumuta de la BNR sau de pe piata interbancara la o rata Robor de 3,8%, ce sens are sa mai remunerezi si economiile populatiei cu 4%? În plus, dobânzile la care bancile ofera împrumuturi sunt de 10%-12% sau chiar 20%, iar marjele de profit devin impresionante.

Cu o inflatie anualizata de 4,4% si dobânzi real negative de mai bine de un an, populatia fidela unei banci constata acum ca este platita cu aceeasi dobânda cu care ar fi remunerata daca ar avea economiile în euro sau dolari. Probabil ca BNR doreste sa recapitalizeze bancile, marindu-le marja de profit afectata de cresterea  creditelor neperformante, prin aceste taieri ale dobânzii-cheie. Cu atât mai mult cu cât exista banci care, de când a taiat BNR dobânda, au redus  si ele de doua ori dobânda la… depozitele în lei, nu însa si la credite.

5-13% este intervalul în care se misca marjele de profit ale bancilor comerciale în functie de tipul de credit si de dobânzile practicate la produsele în lei.  Gabriela Tinteanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie