Aversa Bucuresti a fost vanduta cu 17,3 milioane euro

 

Toate bunurile societatii Aversa din Bucuresti, care detine mai multe cladiri si terenuri în apropierea Pietei Obor din Capitala, au fost adjudecate la licitatia organizata ieri la pretul de 17,3 milioane de euro, fara TVA.

aversa bucurestiAnuntul a fost facut de catre lichidatorul judiciar RVA Insolvency Specialists. Cumparatorii sunt firmele Blue Diamond Estate si Autoplast Engineering.

Cine sunt cumparatorii

Blue Diamond Estate este o firma înregistrata în anul 2011 si este detinuta de firma cipriota Blarkto Holdings Ltd (95%) si de persoana fizica Michael Danny Topolinski, cetatean canadian (5%). Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, obiectul de activitate al firmei este – cumpararea si vânzarea de bunuri imobiliare si proprii. Blue Diamond Estate nu a raportat niciun fel de date pentru anul trecut, iar în 2011 a raportat o pierdere de 135.676 de lei. În acelasi timp, datoriile firmei se ridicau la 8,84 milioane de lei, conform datelor Ministerului de Finante.

Cealalta firma din asociere – Autoplast Engineering SRL este înregistrata în judetul Brasov si este controlota de trei persoane fizice: Mihai Octavian Tuturea (89,5%), Adrian Sergiu Toader (10%), Marian Rares Vladescu (0,5%).

Autoplast Engineering are ca obiect de activitate – Fabricarea altor produse din material plastic, iar din datele publicate pe site-ul Ministerului de Finante reiese ca are un singur angajat. Cifra de afaceri pentru anul 2012 a fost de doar 67.765 de lei, iar datoriile raportate se ridicau la 226.727 de lei.

“Conform procesului-verbal al licitatiei, adjudecatarul este obligat sa continue activitatea de productie tip Aversa (pompe si piese de schimbe marca Aversa) si sa aiba un numar de minim 200 salariati o perioada de minim 3 ani de la data adjudecarii. În cazul în care adjudecatarul nu îsi respecta obligatiile asumate, licitatia se anuleaza, iar activele revin în proprietatea S.C. Aversa SA, cu pierderea de catre adjudecatar a garantiei de participare la licitatie (5.190.000 euro) si cu plata unei despagubiri de 50% din pretul de pornire al licitatiei (respectiv suma de 17.300.000 euro)”, se arata în comunicatul remis de lichidator.

Aversa SA, unul dintre cei mai mari producatori de pompe din Europa, se afla în procedura de faliment din data de 19 ianuarie 2012. Fabrica de pompe bucuresteana este fabricantul a 98% din toate pompele existente în tara. Este si unic furnizor pentru pompele de racire de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Principalul activ al fabricii este terenul în suprafata de aproape 10 hectare situat în zona Obor.

La sedinta din 10.04.2013, Adunarea creditorilor S.C. Aversa SA a aprobat metoda de vânzare a bunurilor debitoarei Aversa prin licitatie publica deschisa cu strigare.

În ultimele patru luni , lichidatorul a organizat un numar de 14 licitatii în cadrul carora nu s-a primit nicio oferta de pret.În cadrul celei de a 15-a licitatii a fost depusa o singura oferta de catre asocierea formata din cele doua companii care a oferit pretul minim de adjudecare.

Pretul stabilit pentru prima licitatie era de circa 35 de milioane de euro, iar dupa câteva licitatii pretul a coborât la 22 de milioane de euro, dar nici asa nu s-a aratat interesat niciun posibil investitor.

În vara acestui an, economica.net scria ca potrivit unui director al Aversa, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, singurii care ar fi fost dispusi sa achite suma ceruta de stat ar fi fost dezvoltatorii imobiliari: sud-africanii de la NEPI si divizia imobiliara a IKEA. “Însa ei nu se califica conditiilor din caietul de sarcini, pentru ca nu doresc sa mentina productia de pompe la Aversa, ci doar sa puna mâna pe teren. Industriasii români nu au putere financiara, poate ar trebui sa se asocieze mai multi între ei pentru a a putea oferta”, a precizat sursa citata.

Potrivit directorului, marea temere în cadrul fabricii este ca un grup imobiliar ar putea împinge în fata o companie straina mica cu obiect de activitate similar Aversa ca sa câstige licitatia. „Pe metoda “iepurelui”. Doar terenul îi intereseaza”, spunea directorul, citat de economica.net

Fabrica de pompe Aversa Bucuresti, înfiintata tocmai în 1881, si-a întrerupt productia în primavara anului trecut dar si-a reluat-o din decembrie. Pompele care se produc la Aversa se vând, însa, sub un alt brand. Ciprian Mailat, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. toacaiondanut spune:

    in aceasta fabrica mi-am petrecut 15 ani de zile la sectia turnatorie otel pacat ca sa ajuns la un asa deznodamint sdica sa fie vinata pentru terenurile ei parerea mea ca statul trebuia sa se implice la modernizarea si relansarea acestei uzine tinind cont ca era unica din tara

Adaugă părerea ta


 

Distribuie