Omul de afaceri Nelu Iordache, nu a reusit sa scape de arestul preventiv
In ciuda colaborarii temeinice pe care a avut-o, in ultima vreme, cu anchetatorii, omul de afaceri Nelu Iordache nu scapa de arestul Politiei Capitalei. Judecatorii au respins, la termenul de ieri, ca nefondata cererea acestuia de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi tara. Mai mult, magistratii au constatat legalitatea si temeinicia mentinerii in arest a lui Nelu Iordache, pentru inca 30 de zile. Un nou termen de judecata va avrea loc in data de 7 octombrie, cand vor fi adusi cu mandate de aducere doi martori care nu s-au prezentat luni la audieri.
Pot avea succes cei trei avocati ai lui Nelu Iordache, luni, la Tribunalul Bucuresti, si sa induplece instanta sa-l puna pe clientul lor libertate? Pana acum, toate actiunile prin care avocatii Catalin Dancu, Alexandru Bolca si Bogdan Cimbru au atacat legalitatea mandatelor de arestare emise pe numele clientului lor nu au avut sorti de izbanda.
In ultima luna, insa, Iordache a „dat in gat” un candidat liberal la functia de ministru al Transporturilor, pentru care Parchetul General a si cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale. Articolul 19 din Legea 682/2002 privind protectia martorilor permite astfel de denunturi, fapt ce pare ca a si fost folosit de Iordache in speranta unei pedepse mai blande. Poate ca acest „19” facut in acest caz ii va indupleca pe magistrati sa nu mai prelungeasca inca o data arestarea patronului Romstrade.
Aflat in arest preventiv inca din luna decembrie a anului trecut, Nelu Iordache spera sa fie pus in libertate. Procurorii DNA au cerut, luna de luna, pana in aprilie anul acesta, cand l-au trimis pe patronul Romstrade in judecata, prelungirea mandatului de arestare, fapt ce a si fost aprobat fara exceptie de instanta de judecata.
Dupa ce dosarul a ajuns pe masa judecatorilor, magistratii au dispus, la randul lor, ori de cate ori a expirat termenul de incarcerare, prelungirea mandatului de arestare. Avocatii lui Iordache, Catalin Dancu, Alexandru Bolca si Bogdan Cimbru, au pierdut de fiecare data atunci cand au atacat legalitatea acestor mandate.
Ultima data cand s-a intamplat acest lucru a avut loc in 29 iulie. Intre timp, Nelu Iordache a facut denunturi penale impotriva liberalului Ovidiu Silaghi si a fostului sef al Politiei de Frontiera, Remus Span, astfel incat ramane de vazut daca, la termenul de astazi, Nelu Iordache va avea mai mult succes in legatura cu cererile sale.
Denunti un candidat pentru functia de ministru, poate ai sanse sa scapi mai ieftin
La termenul din 27 aprilie, magistratii au constatat legalitatea si temeinicia masurii arestului preventiv, mentinand arestarea preventiva a lui Nelu Iordache si au respins cererea aparatorilor, de inlocuire a masurii cu interdictia de a parasi tara. Acelasi lucru s-a intamplat si la termenele din 7 iunie si 29 iulie.
Ei bine, intre timp, Nelu Iordache a formulat un denunt penal, chiar in perioada in care era vehiculata posibila nominalizare a liberalului Ovidiu Silaghi pentru ocuparea postului de ministru al Transporturilor, ramas vacant ca urmare a condamnarii lui Relu Fenechiu in dosarul „Transformatorul”.
Iordache si-a adus aminte, cu acest prilej, ca anul trecut, pe vremea cand Silaghi detinea portofoliul de la Transporturi, s-a deplasat la locuinta acestuia din Satu Mare, impreuna cu fostul sef al Politiei de Frontiera, Remus Span, unde i-ar fi inmanat o mita de 200.000 de euro pentru ca Ovidiu Silaghi sa isi exercite influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract derulat cu firmele lui Iordache si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte similare.
Impotriva lui Silaghi s-a cerut si primit incuviintarea inceperii urmaririi penale chiar la sfarsitul lunii august. In 5 septembrie, DNA a inceput urmarirea penala si impotriva lui Remus Span, pentru intermedierea pretinsei spagi.
Cum se traduce acest denunt al lui Nelu Iordache? Simplu, si anume in nota articolului 19 din Legea 682/2002 privind protectia martorilor, care prevede ca: „Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct. 1 si 2, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta sau faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege”.
Art. 2, litera) a punctele 1 si doi se refera la faptul ca martorul despre care face vorbire aceasta lege este persoana care fie are calitate de martor si, prin declaratiile sale, furnizeaza informatii si date cu caracter determinant in aflarea adevarului cu privire la infractiuni grave (…), fie fara a avea o calitate procesuala in cauza, prin informatii si date cu caracter determinant contribuie la aflarea adevarului in cauze privind infractiuni grave sau la prevenirea producerii unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin savarsirea unor astfel de infractiuni ori la recuperarea acestora. In aceasta categorie este inclusa si persoana care are calitatea de inculpat intr-o alta cauza.
Se vizeaza efectuarea a jumatate din pedeapsa
In aprilie 2013, DNA l-au trimis in judecata pe Nelu Iordache, in calitate de administrator al firmei Romstrade SRL, pentru ca a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia fondurilor europene pentru construirea autostrazii Nadlac – Arad (lot 1), cu consecinte deosebit de grave, utilizarea cu rea credinta a creditului societatii, delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani si inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
In fapt, anchetatorii il acuza pe Nelu Iordache ca, in calitate de administrator al Romstrade, a schimbat ilegal destina?ia sumei de 31.519.960 lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR SA pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac – Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fonduri europene.
Romstrade era lider al Asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia e Construcao S.A – S.C. Donrep Construct SRL ce a incheiat contractul cu CNADNR. Suma de 31,5 milioane de lei, spun procurorii, a fost utilizata in realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar.Toate aceste plati nu au avut vreo legatura cu proiectul de constructie a autostrazii.
Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor, Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza de facturi ce atestau operatiuni fictive, prin anumite firme. Apoi banii s-au intors cu explicatia „plata eronata” sau „plata nedatorata” in contul Romstrade deschis la o alta banca. Suma ce a facut obiectul operatiunilor de spalare a banilor este de 25.000.000 lei. Drept consecinta a acestor manevre, Comisia Europeana a suspendat platile pentru Autostrada Nadlac-Arad si apoi intreg Programul Operational Sectorial – Transporturi. Ion Alexandru, avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!