Oficialii companiei Gabriel Resources ameninta statul roman cu actionarea in judecata, in cazul in care proiectul Rosia Montana va fi oprit. Vezi ce despagubiri vor cere
Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat, miercuri, ca firma canadiana va da în judecata Guvernul român, cerându-i miliarde de dolari, în cazul în care, saptamâna viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capat proiectului minier de la Rosia Montana, transmite publicatia The Globe and Mail.
‘În cazul în care Camera inferioara respinge proiectul, vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune în instanta pentru multiple încalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, în valoare de pâna la patru miliarde de dolari’, a declarat Jonathan Henry.
‘Avem un caz solid si vom face în asa fel încât eforturile României de a atrage investitii straine sa aiba de suferit’, a adaugat directorul Gabriel Resources.
Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmând sa fie si la Camera Deputatilor. Declaratiile premierului au provocat o cadere cu 53% a actiunilor Gabriel Resources, care au închis sedinta de tranzactionare de marti la valoarea de 65 de centi canadieni, în conditiile în care, în 2011, se tranzactionau la opt dolari.
Jonathan Henry, care s-a alaturat Gabriel Resources în urma cu trei ani, a mai spus ca, în cazul în care va fi lansata o actiune juridica împotriva Guvernului român, ia în calcul sa demisioneze.
‘Eu sunt un director general care se ocupa de minerit, nu de procese’, a spus Jonathan Henry.
Guvernul a adoptat, pe 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana. Proiectul de act normativ prevede aprobarea unui acord în baza caruia actionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul român o cota de 5,69% din capitalul social al companiei. Participatia indirecta a statului român urmeaza sa ajunga, astfel, la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu optiunea statului român de a solicita plata acesteia în natura.
Compania Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/ intentioneaza sa dezvolte la Rosia Montana cea mai moderna mina din România, propunându-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.
Compania fost înfiintata în anul 1997, în judetul Alba, actionari fiind compania miniera de stat Minvest Deva – cu 19,31%, si Gabriel Resources – cu 80,69%.(AS – autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilica), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!