Minsitrul Sanatatii considera ca posibilele proteste ale personalului sanitar nu se justifica
Minsitrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, marti, ca posibilele proteste anuntate de Coalitia Profesionistilor din Sistemul Sanitar nu se justifica si nu au temei real, atâta timp cât MS a pus în dezbatere publica un pachet de legi, si a precizat ca asteapta toti partenerii la dialog.
Eugen Nicolaescu a mai spus ca invita toate partile cu responsabilitati în sistemul sanitar la discutii si dezbateri si solicita ca orice manifestare a personalului medical sa nu-i afecteze pe pacienti.
„Fac apel la responsabilitate si echilibru”, a solicitat Nicolaescu.
Minsitrul a mai spus ca, începând de sâmbata, conducerea Ministerului Sanatatii (MS) va fi disponibila pentru orice dialog solicitat.
Nicolaescu a precizat ca îi asteapta pe profesionistii din sistemul sanitar abia de sâmbata pentru ca miercuri trebuie sa participe la sedinta Consiliului de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si apoi la sedinta de Guvern, iar joi si vineri este plecat la dezbateri organizate în Iasi, Bacau, Piatra Neamt, Focsani si Buzau.
Ministrul a mai spus ca au fost organizate deja patru dezbateri regionale cu sute de profesionisti din sistem, alte trei sunt deja programate, iar la sfârsitul lunii septembrie sunt prevazute alte runde de discutii cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmacistilor, asociatii de medici si pacienti, sindicate si manageri de spitale.
Eugen Nicolaescu a dat asigurari ca, la nivelul ministerului, se analizeaza toate propunerile primite si a amintit ca, înca de la începtul mandatului, a atras atentia faptului ca reforma sistemului sanitar se poate face doar cu ampla consultare.
Declaratiile lui Nicolaescu vin dupa ce reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate au anuntat, în 6 septembrie, masurile de protest care vor avea loc în perioada urmatoare.
Astfel, protestele vor începe din 18 septembrie, cu pichete în fata Ministereului Sanatatii si Ministerului de Finante, astfel de actiuni urmând sa fie organizate zilnic pâna în 27 septembrie, iar în noiembrie ar putea fi declansata greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pâna atunci guvernantii nu raspund solicitarilor medicilor.
De asemenea, în octombrie, va avea loc un miting în fata Guvernului.
Reprezentantii personalului sanitar au mai spus ca s-ar putea sa existe si demisii în bloc, dar si anularea contractelor medicilor de familie cu casa de asigurari de sanatate.
Principala nemultumire a personalului sanitar este legata de nivelul salariilor.
Lista revendicarilor, aprobata de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, contine sase solicitari majore, respectiv alocarea a minumum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza în sistemul public si privat, o lege specifica sistemului de sanatate în care proiectul privind performanta sa reprezinte un capitol, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.
În cazul în care liderii coalitiei nu vor fi invitati pentru negocierea solicitarilor, atunci acestia îsi rezerva dreptul declansarii miscarilor revendicative, a anuntat prof. Vasile Astarastoae, presedintele Coalitiei.
Potrivit lui Astarastoae, daca solicitarile generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor sa se faca esalonat, solicitarile privind dublarea salariilor rezidentilor nu se negociaza. „Pentru aceasta, se cere rezolvare imediata”, a subliniat, vineri, acesta.
Colegiul Medicilor din România (CMR) a trimis anterior membrilor organizatiei scrisori prin care îi anunta ca vor fi organizate proteste în strada, se arata într-un document obtinut de MEDIAFAX. Aurelia Alexa, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!