Documentele legate de proiectul Rosia Montana din ultimii 14 ani, vor fi desecretizate

 

Premierul Victor Ponta a anuntat marti desecretizarea tuturor documentelor legate de proiectul Rosia Montana din ultimii 14 ani, documente ce ar urma sa fie date publicitatii de ministrul Dan Sova, iar în ceea ce priveste posibilele despagubiri a mentionat ca evaluarea apartine companiei canadiene.

rosia montana„În 1999 s-a acordat licenta de exploatare pentru Minvest, în 2000 aceasta a fost transferata catre Rosia Montana. De atunci încoace s-au defasurat negocieri, discutii, o sa-l … domnul Sova va va pune mâine la dispozitie toate documentele din acesti 14 ani”, a sustinut Ponta.

„Va punem la dispozitie absolut tot, nu mai e nimic secret în acest moment”, a mai afirmat premierul.

El a precizat ca suma eventualelor despagubiri este invocata în mai multe adrese oficiale de catre compania canadiana, „cuprinzând cheltuielile facute pâna acum si eventualele pierderi comerciale”.

„Nu pot si nu am de gând sa fiu avocatul cuiva care da în judecata statul român, spun doar ca acest lucru probabil ca se va întâmpla. (…) Sunt evaluari facute (asupra eventualelor despagubiri, n.r.), sunt evaluari facute de pâna la doua miliarde de dolari calculate de catre companie, însa nu vreau sa vorbesc eu în numele celor care eventual vor actiona în judecata statul român, eu as vrea sa nu platim nimic”, a mai spus Ponta.

El a fost întrebat daca va accepta solicitari de despagubiri de doua miliarde de dolari din partea companiei canadiene.

„Evident ca nu se pune problema sa acceptam o asemenea suma. Ei vor cere în instanta si noi ne vom apara”, a mai spus Ponta.

De asemenea, premierul a sustinut ca, în situatia în care proiectul privind Rosia Montana nu va fi adoptat în Parlament, licenta de exploatare detina de companie nu se va pune în aplicare. Andi Manciu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie