Creantele statului fata de Posta Romana, vor fi transformate in actiuni inainte de privatizare

 

Ministerul pentru Societatea Informationala vrea sa transforme în actiuni creantele statului fata de Posta Româna, înainte de privatizarea companiei, proces care se va realiza în urma unei majorari de capital, prin dobândirea de catre un investitor a 51% din actiuni, potrivit unui proiect de HG.

Posta Romana 1Proiectul de act normativ, care va modifica HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Postei Române, va fi discutat în sedinta de miercuri, 11 septembrie, a Executivului.

„Privatizarea Postei Române se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Româna în actiuni, în masura realizarii acesteia, daca este cazul, în cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni”, se arata în proiectul de act normativ.

Actionarii Postei Române sunt Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) – 75% si Fondul Proprietatea – 25%.

Noile actiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea, pentru mentinerea cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta.

În cazul în care Fondul Proprietatea nu îsi exercita dreptul de preferinta ori si-l exercita partial, investitorul selectat va subscrie un numar de actiuni mai mic decât cel oferit initial, astfel încât, în oricare situatie, participatia sa la capitalul social al companiei sa reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operatiunii de majorare.

Actiunile nesubscrise de catre Fondul Proprietatea ori de catre investitorul selectat se anuleaza, se spune în document.

„Numarul total de actiuni ce vor fi emise de Posta Româna în cadrul majorarii de capital, precum si numarul de actiuni ce se ofera spre subscriere investitorului selectat în cadrul procesului de privatizare se stabilesc de Ministerul pentru Societatea Informationala, pentru a asigura respectarea cotei de participatie ce urmeaza a fi dobândita de investitorul selectat, inclusiv prin luarea în calcul a cotei ce va fi detinuta de stat în urma conversiei creantelor statului fata de Posta Româna în actiuni, în masura realizarii acesteia, daca este cazul”, se mai arata în proiectul de act normativ.

Posta Româna va suporta cheltuielile pentru pregatirea si realizarea privatizarii, care vor include si cheltuielile legate de realizarea conversiei, cheltuielile cu remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului, a comisiei de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare si a comisiei de negociere si selectie a investitorului pentru întreaga activitate desfasurata.

Potrivit notei de fundamentare, datoriile Postei Române la bugetul statului cumulau la 16 mai 242,5 milioane de lei, suma care include si datoria de 107 milioane de lei rezultata în urma unui control al Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Operatorul postal national trebuia sa fie privatizat în cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pâna la expirarea termenului limita, 28 mai.

Potrivit directorului general al Postei, Ion Smeeianu, situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de ANAF au îndepartat potentialii investitori.

În acest context, Guvernul a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare pâna la 30 iunie 2014, data pâna la care Posta va trece printr-un proces de restructurare, care prevede disponibilizari de personal si transformarea în actiuni a datoriilor istorice.

La începutul acestei luni, Posta a disponibilizat 3.650 de salariati, respectiv 11,4% din personalul companiei, numarul acestora ajungând la circa 28.500.

Potrivit unui anunt al MSI, publicat în prima parte a lunii iunie, dosarul de privatizare poate fi achizitionat în schimbul sumei de 50.000 euro de la sediul institutiei.

Pentru participarea la procesul de selectie, investitorii interesati vor depune la sediul MSI pâna la 30 iunie 2014, printre altele, si o garantie de participare de 9,48 milioane lei.

Investitorii interesati trebuie sa ateste ca detin resurse financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.

De asemenea, la procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau în consortiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.600 de unitati.

Compania avea la sfârsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul Postei.

În ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit în fiecare an. Adrian Dumitrache, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie