Consultantii fiscali considera ca modificarea sistemului international de taxare este benefica pentru Romania
Cu ocazia summit-ului G20 de la Sankt Petersburg, care a avut loc în perioada 5-6 septembrie, presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au militat pentru ca schimbul automat de informatii în domeniul fiscal sa devina o practica curenta la nivel mondial.
Pe agenda discutiilor reuniunii G20 s-a aflat si un plan al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pentru închiderea unor lacune în sistemul international de taxe, publicat în luna iulie (Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting – BEPS).
Modificarile privind legislatia fiscala care au fost discutate în cadrul ultimului summit G20 ar urma sa aiba efecte benefice asupra tarii noastre, în sensul cresterii colectarii, considera consultantii fiscali. Echilibrarea sistemului international de taxare ar putea sa genereze venituri mai mari la buget, considera Dragos Doros, Director în cadrul departamentului de Asistenta Fiscala al KPMG.
În general, politicile de structurare ale companiilor multinationale urmaresc sa „concentreze” profitul pe care îl realizeaza în anumite entitati din cadrul grupului, care de obicei sunt situate în jurisdictii cu niveluri de taxare moderate sau scazute, arata domnia sa, precizând ca statele membre OCDE au început aceasta initiativa cu intentia de a distribui în mod cât mai echitabil profitul.
Dragos Doros ne-a explicat: „De exemplu, daca o companie multinationala are o unitate de productie într-un anumit stat, care realizeaza o marja de 10% pe operatiunile sale, iar în alt stat (la sediul central eventual) din vânzarea acelor produse se realizeaza o marja de 50%, ar trebui sa intre în functiune o cheie de distribuire care sa echilibreze aceste doua procente. Daca ne gândim ca unitatile de productie, precum si alte entitati care produc volum, sau necesita forta de munca numeroasa, se afla în tari cu economie în dezvoltare si costuri mai mici, cum este si tara noastra, aceasta echilibrare ar putea sa duca la taxe mai mari platite bugetului României”.
La rândul sau, Bogdan Barbu, Tax Manager în cadrul Deloitte, sustine ca, desi consecintele aplicarii prevederilor planului de actiune al OCDE la nivelul tarii noastre sunt greu de estimat, întrucât în prezent nu se stie cu exactitate care vor fi masurile care vor fi puse în practica la nivel OCDE si care ulterior vor intra în vigoare si la noi, se poate anticipa ca aceste consecinte vor fi similare cu obiectivele generale ale planului în masura în care acestea îsi vor atinge scopul, si anume: consolidarea politicii fiscale si realizarea unui cadru legislativ uniform, combaterea evaziunii fiscale si limitarea erodarii bazei impozabile, precum si cresterea valorii impozitelor colectate la bugetul de stat din partea companiilor multinationale. „În contextul globalizarii, masurile adoptate în cadrul Planului de actiune BEPS vor avea consecinte, mai devreme sau mai târziu, si la nivelul României. În plus, desi România nu este membru al OCDE, anumite aspecte din legislatia fiscala din România urmaresc sa se armonizeze cu o serie de prevederi fiscale ale Organizatiei (de exemplu, legislatia fiscala în domeniul preturilor de transfer urmareste Liniile directoare ale Ghidului OCDE)”.
Largirea ariei de aplicabilitate a prevederilor privind schimbul automat de informatii obligatorii în domeniul taxelor si impozitelor ar urma sa contribuie la eforturile facute în directia unui control fiscal european care sa dispuna de o baza de date comuna si sa permita o coordonare a actiunilor în domeniu, potrivit lui Dragos Doros. Domnia sa ne-a explicat: „Scopul urmarit de prevederile Directivei europene în ceea ce priveste schimbul automat de informatii obligatorii în domeniul fiscal este acela de a raspunde nevoii de asistenta reciproca între statele membre care întâmpina dificultati în gestionarea sistemelor de impozitare interne, de fapt a platitorilor de taxe proprii care realizeaza câstiguri în mai multe state din Uniunea Europeana. Astfel, un schimb automat de informatii privind anumite categorii de venituri obtinute de rezidentii din orice stat membru (spre exemplu: venituri din munca, pensii, venituri din bunuri imobile etc.) permite controlarea simultana si reciproca a acestora la un nivel centralizat”.
Propunerea de anul acesta a Consiliului vine sa extinda scopul prevederii initiale, prin includerea unor elemente suplimentare în cadrul informatiilor obligatorii care trebuie furnizate în mod automat de catre statele membre începând cu 1 ianuarie 2015, arata Dragos Doros. „Astfel, ar putea deveni obligatorie furnizarea, în mod automat, de informatii cu privire la elementele platite, garantate sau detinute de o institutie financiara dintr-un stat membru în beneficiul direct sau indirect al beneficiarului real, persoana fizica rezidenta în alt stat membru”, afirma domnia sa.
* Propunerea CE privind schimbul automat de informatii poate sa creeze cel mai dezvoltat sistem de acest gen din lume
Propunerea Comisiei Europene privind extinderea schimbului automat de informatii între autoritatile fiscale ale statelor membre ale UE face parte din aria larga a actiunilor intensificate de combatere a evaziunii fiscale desfasurate în ultima perioada, explica Bogdan Barbu. Conform propunerii, dividendele, câstigurile de capital, precum si toate celelalte forme de venituri financiare si soldurile conturilor vor fi adaugate la lista categoriilor care fac obiectul schimbului automat de informatii în cadrul UE, ceea ce face ca adoptarea sa sa conduca la implementarea, la nivelul Uniunii, a celui mai dezvoltat sistem de schimb automat de informatii din lume, arata domnia sa. Cele mai importante aspecte mentionate de propunerea Comisiei Europene vizeaza domeniul preturilor de transfer si schemele de optimizare fiscala ale companiilor a caror activitate desfasurata implica legaturi comerciale cu tari clasificate precum paradisuri fiscale sau centre financiare offshore, sustine consultantul fiscal.
Citeste articolul integral pe bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!