Sondaj MedNet: 80% dintre romani, apeleaza la serviciile medicale private

 

De voie, de nevoie: din 2009 pâna în prezent, ponderea românilor care au declarat ca au apelat cel putin o data la serviciile medicale private a crescut de la 57% la 80%, arata un sondaj MedNet. Expaniunea continua a retelelor de servicii medicale în tara, dar si hibele din sistemul sanitar public au contribuit semnificativ la rezultatele acestei statistici.

15_clinica_shutterstock_32_745e8af5c1Analizând dinamica apelantilor la serviciile medicale private atât în Bucuresti cât si în Provincie, se observa faptul ca, daca în anul 2009 aproximativ 57% dintre persoanele intervievate declarau ca au apelat la acest tip de serviciu, anul acesta procentul lor a depasit 80%.

Mai exact, trendul crescator al apelarii la servicii medicale în regim privat s-a mentinut de-a lungul anilor (de la 56,9% în 2009 atât în Bucuresti cât si în Provincie – orase +100.000 locuitori, la 85,6% – Bucuresti – respectiv 80,9% – Provincie – în 2013).

Unul dintre principalele motive este expansiunea continua a clinicilor si cabinetelor medicale private precum si a laboratoarelor si spitalelor private concomitent cu marirea capacitatii acestora de a trata pacientii.

Totodata, dificultatile financiare si starea precara a sistemului public de sanatate, puse în balanta cu amabilitatea personalului, precum si dotarea tehnica a clinicilor si spitalelor private i-au facut pe multi români sa aleaga privatul.

Pentru aproximativ o treime dintre respondentii din Bucuresti (31,8%), tratamentul la privat înseamna exclusiv apelarea la o clinica medicala privata.

În cazul Provinciei (orase +100.000) aceeasi sintagma presupune pentru 27,7% dintre persoanele intervievate mersul atât la o clinica medicala cât si la un cabinet medical si nu în ultimul un laborator privat de analize.

Potrivit MedNet, piata serviciilor medicale private (exceptând abonamentele medicale si serviciile stomatologice) a cunoscut de asemenea o crestere constanta de-a lungul anilor ajungând în 2013 în jurul valorii de 131 milioane € în Bucuresti (81 milioane € în 2009) si la aproximativ 176 milioane € în Provincie (orase + 100.000 locuitori) (de la 105 milioane € în 2009). Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie