ANRE: Amanarea certificatelor verzi a redus factura la energie cu 5%

 

Amânarea acordarii unei cote de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila a dus la o reducere cu 5% a facturii pentru populatie, însa nu toti furnizorii au transmis mai departe reducerea costurilor, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

energie electrica„Estimarile noastre sunt pentru o reducere de 5%, plus 1,3% din scaderea pretului reglementat, deci un total de 6,3-7%. Deja au fost amânate certificatele, dar fiecare furnizor are contracte diferite si politici diferite. Trebuie cel putin trei luni pentru a vedea exact efectele“, a declarat, pentru „Adevarul“, Niculae Havrilet, presedintele institutiei.

Transelectrica a emis în perioada ianuarie-august 2013 un numar de 6,72 milioane de certificate verzi, care, la un pret mediu ponderat de 178,29 lei bucata, înseamna 266 de milioane de euro, sume care sunt sau vor fi platite de catre fiecare consumator din tara noastra, fie industrial, fie casnic.

Informatiile au fost publicate de OPCOM, bursa de energie din România. Guvernul a amânat de la 1 iulie câte un certificat verde pentru energia produsa din surse eoliene si microhidro, si câte doua pentru sectorul fotovoltaic. Pentru ultimele doua recuperarea se va face începând cu 2017, în vreme ce pentru eolian începe din 2018. Astfel, pentru un MWh de energie eoliana se acorda un certificat, pentru aceeasi cantitate din surse microhidro – doua certificate, iar pentru energia solara – patru certificate.

Nu este retroactiv

Investitorii nu sunt deloc multumiti de amânare. Grupul ceh CEZ, cel mai mare investitor în ferme eoliene din România, a depus o plângere la Comisia Europeana, sustinând ca masura ar priva compania de 66 de milioane de euro pe an si ca ar fi retroactiva. Havrilet argumenteaza, însa, ca pentru ca decizia sa fie considerata retroactiva, investitorii ar trebui sa demonstreze ca amânarea le-a afectat rata interna de profitabilitate. Or, acest lucru nu este posibil atâta timp cât masura doar le amâna o serie de certificate si nu le taie. De asemenea, certificatele au un pret minim garantat de 27 de euro, astfel ca investitia este profitabila si la aceste valori.

CE Oltenia vinde tot mai mult

Un efect surprinzator al amânarii este faptul ca pretul certificatelor verzi a scazut în perioada iunie-august, potrivit datelor OPCOM, desi jucatorii din piata se asteptau la o evolutie contrara. Astfel, daca în perioada martie-mai pretul mediu ponderat pe certificat verde a fost de 180,22 lei, pentru perioada iunie-august a fost de 178,29 lei. În schimb, un parcurs invers a fost observat la pretul energiei electrice tranzactionate pe aceeasi bursa OPCOM. Daca în primavara Hidroelectrica nu reusea sa vânda energie cu 160 de lei/MWh, acum pretul pentru contractele bilaterale este în jur de 180 de lei/MWh.

Partea proasta este ca aceasta crestere a preturilor pe bursa energiei se va reflecta în viitor în factura, având în vedere faptul ca în procesul de liberalizare a pietei se vor achizitiona cantitati de electricitate de pe OPCOM pentru consumatorii casnici. Partea buna este ca, la aceste preturi, Complexul Energetic Oltenia începe sa vânda cantitati tot mai mari de electricitate. Ieri, la ora 17.00, energia produsa din carbune aconta 37% din productie, în vreme ce sctorul eolian producea doar 5%, potrivit datelor Transelectrica, transportatorul national de electricitate.

CE Oltenia a avut un conflict cu ANRE, minerii protestând pe strazile din Târgu Jiu si amenintând ca vin si la Bucuresti. Acestia erau nemultumiti de faptul ca energia regenerabila are prioritate la preluarea în sistemul energetic. În fapt, compania chiar a trimis minerii acasa în anumite perioade din cauza productiei slabe. Un ajutor nesperat a venit si de la Hidroelectrica: dupa ce aceasta a produs peste 40% din productie în timpul viiturilor de primavara, acum mai realizeaza doar 19%.

Cea mai generoasa schema

România are cea mai generoasa schema de sprijin pentru energia regenerabila, cu 10 miliarde de euro acordate pentru stimularea investitiilor. Marii consumatori industriali, precum Alro si ArcelorMittal, au criticat vehement sistemul de sprijinire a energiei verzi din cauza costurilor adaugate. Potrivit Alro, costurile cu certificatele reprezinta 16,5% din costurile cu tona de aluminiu, respectiv 300 de dolari. Alro cere sa nu se mai acorde certificate verzi imediat ce se atinge cota de 24% asumata de România pentru anul 2020 în fata Uniunii Europene. Acum, România îndeplineste 97% din tinta. Dincolo, ArcelorMittal da vina pe certificate si pe liberalizarea pretului la gaze pentru faptul ca societatea este pe pierderi.

România ofera subventii de peste doua ori mai mari pentru producerea de electricitate în sectorul eolian comparativ cu media europeana si de peste sase ori mai mari în sectorul fotovoltaic. Astfel, nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeana de 100%. Pentru energia solara, nivelul este de 657%.

Si Germania reduce subventiile

În Germania, marii consumatori industriali si operatorii de cai ferate au o serie de exceptii si sunt protejati de costurile cu energia verde. Cu toate acestea, nemtii au anuntat si ei un plan de reducere a stimulentelor privind energia verde. Un vot final se va da dupa alegerile programate la finele acestei luni. Si Spania a suspendat schema, în vreme ce reduceri au fost consemnate si în Bulgaria, Grecia si Cehia, tara de bastina a grupului CEZ, în care actionarul principal este chiar statul. Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie