Cererea de urmarire penala pentru Adriean Videanu, a fost transmisa ministrului Justitiei de catre presedintele Traian Basescu

 

Presedintele Traian Basescu a transmis duminica ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii.

Adriean Videanu„Presedintele României, domnul Traian Basescu, a transmis duminica ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmarire penala fata de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, în raport cu dispozitiile art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constitutia României, republicata, art. 12 si art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, având în vedere si decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008”, se arata într-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintia mai informeaza ca legat de cererea de urmarire penala pentru Adriean Videanu, transmisa ministrului Justitiei, presedintele Basescu a înstiintat si Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat pe 2 septembrie Senatului si Presedintiei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmaririi penale fata de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, si fata de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Faptele retinute în sarcina celor doi au fost savârsite în perioada în care aveau calitatea de ministru al Economiei si formeaza obiectul unui dosar al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Astfel, în conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. 2 din Constitutia României si art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 republicata, privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008, procurorul general al PÎCCJ a solicitat Senatului României declansarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmaririi penale fata de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în Parlamentul României în actuala legislatura, ocupând si functia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru infractiunile de complot si subminarea economiei nationale prevazute de art. 167 alin. 1 C. pen. si art. 165 alin. 1 si 2 C. pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C. pen., fapte comise în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008.

De asemenea, s-a solicitat presedintelui României declansarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmaririi penale fata de Adriean Videanu, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru aceleasi infractiuni, comise însa în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010.

DIICOT sustine ca, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut în Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre învinuitul Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz, unitate nationala de interes strategic, în interesul privat al Interagro.

Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si în conditiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.(AS – autor: Mirela Barbulescu, editor: Georgiana Tanasescu),agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie