Solutii legale la care pot apela autoritatile, pentru rezolvarea problemei privind cainii fara stapan
“România libera” a trecut în revista variantele posibile de modificare a legislatiei privind câinii fara stapân si ceea ce presupune fiecare dintre acestea.
Adoptarea unei ordonante de urgenta
Daca Guvernul emite o ordonanta de urgenta privind eutansierea câinilor aceasta intra în vigoare imediat dupa publicarea în Monitorul Oficial. Publicarea rapida a ordonantei nu ar fi problema, pentru ca anul trecut Monitorul Oficial a trecut din subordinea Parlamentului a Guvernului. Potrivit Constitutiei, singurul care poate contestata ordonantele de urgenta este Avocatul Poporului. Actualul detinator al postului, Crisu Atanasiu, este instalat de USL si a contestat doar o ordonanta dintre zecile emise de Guvern, si aceea la cererea premierului Victor Ponta. Daca Victor Ponta vrea rezolvarea problemei, este putin probabil ca Avocatul Poporului sa îi conteste ordonanta.
Ordonanta va fi trimisa la Parlament si va trebui sa treaca prin ambele Camere. Senatul, prima Camera sesizata are la dispozitie 30 de zile pentru dezbatere, dupa care se trimite celeilalte Camere. Camera Deputatilor, for decizional în acest caz, nu are un termen pentru adoptarea unei ordonante.
În tot acest timp, ordonanta de urgenta este în vigoare. Daca Parlamentul adopta o lege care contrazice ordonanta, aceasta nu va produce efecte retroactiv. Un caz elocvent este respingerea de catre Parlament a unei ordonante a Guvernului Boc prin care crestea pretul bileltelor de tren. Cresterea preturilor a fost în vigoare, timp de câteva luni, pe toata perioada dintre emiterea ordonantei si votul final al Legislativului.
Adoptarea unei legi în concordanta cu decizia CCR
O alta varianta, mai putin rapida, ar fi adoptarea legii care a trecut de Senat si este pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Camera Deputatilor, for decizional, nu are nu are un termen de finalizare a legii.
Legea a fost, respinsa, partial de Curtea Constitutionala, iar Parlamentul trebuie sa voteze un act în concordanta cu solicitarea CCR.
În ciuda relatarilor contradictorii din presa, Curtea Constitutionala nu a respins eutanasierea, ci a cerut clarificari ale procedurii.
Astfel, potrivit deciziei 1/2012 a CCR “În privinta eutanasierii câinilor agresivi si periculosi fara stapân, Curtea constata ca aceasta masura este necesara întrucât acestia se afla într-o situatie de fapt diferita fata de celelalte rase de câini”.
Mai departe, judecatorii CCR atrag atentia ca legea nu întruneste caracterul de previzibilitate prevazut de Constitutie. Legea votata de Parlament “stabileste solutiile preconizate fara a tine seama de ordinea în care trebuie aplicate, astfel încât autoritatile publice chemate sa aplice legea vor fi puse în situatia de a alege aleatoriu una dintre acestea”.
Judecatorii CCR au indicat si modul în care trebuie modificata legea: “Legiuitorul trebuie sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la aceste solutii, iar solutia eutansierii câinilor fara stapân sa fie aplicata în ultima instanta, respectiv numai atunci când toate celelate solutii au fost aplicate corespunzator de catre autoritatile locale, dar nu si-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen”
Solutia referendumului
Sorin Oprescu a declarat, ieri, ca va propune în Consiliul General ca bucurestenii sa raspunda la referendum, în 6 ocotmbrie, la întrebarea: “Sunteti de acord cu eutanasierea câinilor fara detinator capturati pe domeniul public al Municipiului Bucuresti si nerevendicati în termenul prevazut de lege? Da sau nu?”.
Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor înscrise în listele electorale.
Rezultatul nu este obligatoriu pentru Guvern sau Parlament. Pentru a avea o baza legala de rezolvare a problemei, Sorin Oprescu are nevoie de adoptarea unei ordonante de urgenta sau a unei legi.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, ca „este mai logic” ceea ce a propus Traian Basescu, respectiv adoptarea unei ordonante, apreciind ca astfel „macar o luam pe o cale”, în opinia sa referendumul propus de Oprescu fiind inutil. romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!